Îmi aduc aminte perfect de ouă umplute cu pate de casă. Erau nelipsite de pe mesele de sărbători, fie că era vorba de Crăciun, Revelion sau zile onomastice.
Ingredientele erau din gospodărie în cea mai mare parte. Ficatul păsărilor sacrificate pentru răcitură sau friptură se fierbea și se dădea prin mașina de carne. Apoi se freca cu unt, muștar, sare și piper negru, iar la sfârșit cu câteva linguri de maioneză. Se umpleau ouăle și se așezau în platouri ovale, se decorau frumos.
Toată această operațiune era un adevărat ritual. Totul se făcea de la zero — pateul, maioneza — iar decorarea făcea diferența.
Ingrediente pentru ouă umplute cu pate de casă
- 12 ouă
- 3-4 bucăți de ficat (găină/rață/gâscă)
- 25 g unt
- 1 linguriță de muștar
- 1-2 linguri smântână
- 1/2 linguriță de sare
- 1/4 linguriță de piper negru măcinat
- 1 foaie de dafin
- câteva boabe (ienibahar, piper)
- 150 ml lapte
- 2-3 linguri maioneză
Ingrediente pentru decor:
- 1 castravete murat
- 1/2 ardei gras roșu
- 2-3 fire de pătrunjel proaspăt
Mod de preparare
Prima dată ne ocupăm de ficat, adică facem un pate de casă.
Spală bine ficatul și scoate partea aceea ce ține lobii. Într-o cratiță mică se pun laptele, ficatul, foaia de dafin și câteva boabe de ienibahar, piper. Completează cu apă în așa fel încât ficatul să fie bine acoperit de lichid.
Se fierbe la foc potrivit circa 10 minute. Dacă folosești ficat din gospodăria proprie atunci el va fi puțin mai tare decât cel din magazin, dar va fi foarte bun. Atunci când fierbe va forma deasupra o spumă cu impurități. Aceasta se strânge cu lingura și se aruncă.
După fierbere, ficatul se scoate din lichid (preferabil să fie călduț) și se mixează cu un blender de mână împreună cu unt, smântână, muștar, sare și piper. Mai nou la acest pate de casă eu mai strecor și o lingură de dulceață de ardei iute. Se potrivește de gust și de consistență. Dacă ți se pare că e prea tare, mai adaugă puțină smântână.
Ouăle se pun într-o cratiță în apă rece, astfel încât să fie acoperite bine de apă. Cratița se pune la foc mic spre potrivit și se fierb cca. 4-5 minute din momentul în care începe să fiarbă apa. Din când în când se amestecă ușor cu o lingură de lemn pentru a fierbe uniform în interior. Se oprește focul și se mai lasă un pic.
Ouăle se curăță de coajă și se taie pe lungime în jumătăți cu un cuțit subțire. Dacă sunt foarte proaspete atunci nu se vor coji prea bine.
Pateul de casă se amestecă cu maioneza. Cu această compoziție se umplu ouăle și se decorează după inspirație. La mine a fost cu castravete murat (merge bine la gust), ardei roșu și pătrunjel verde.
Ouăle umplute cu pate de casă se păstrează la frigider și se mănâncă în maximum 2-3 zile. Spor la gătit!
• (po)veste și fotografii de Dana Burlacu Visternicu (@prajituricisialtele)
Poveștile din seria mâncare de Crăciun de la sat au fost culese de Ionuț Teoderașcu. Au ajutat la editat Nicoleta Felea și Oana Sparklin.
Lasă un răspuns