Prăjitura Semilună

Luna decembrie a fost mereu luna răsfățului încă din copilăria noastră. Fie că era vorba de cozonacii pufoși ai mamelor și bunicilor, cornulețele fragede cu rahat, prăjitura „Alba ca zăpada” sau toaaate bomboanele Silvana, ciocolatele Poiana și Kiss sau inimioarele Finetti pe care ni le aduceau pe lângă portocale Moș Nicolae și Moș Crăciun.

Dar tare, tare mi s-a lipit de suflet, încă din copilărie, o prăjiturică simplă, moale, pufoasă și aromată: Semiluna. Parfumată, cu esență de lămâie, frăgezită cu multe nuci măcinate și decupată direct în tavă cu paharul, prăjitura Semiluna era „dulcele crăciunesc” pe care l-aș fi putut mânca de dimineață până seara.

Cineva special și care reușea să îmi umple sufletul de bucurie mereu făcea în copilăria mea prăjitura Semiluna pe care abia o așteptam. Și deși acum nu mai e printre noi, de fiecare dată când citesc rețeta, macin nuca, amestec aluatul și simt aromele ce inundă bucătăria, simt că sufletul mi se umple de bucurie din nou, ca și când ar fi lângă mine.

Cred că o rețetă simplă și iubită poate fi mai mult decât un desert — o punte între noi și cei dragi, între noi și amintirile cele mai pure din primii noștri ani de viață.

Până acum vreo trei ani nu am pregătit-o eu niciodată și deși au trecut multe Crăciunuri în care mi-am amintit de ea și am visat la o semilună pufoasă, abia atunci mi-am luat inima în dinți să o fac și bine am făcut, pentru că a intrat rapid în „repertoriul” meu de sărbători.

E bună caldă, dar știi când e momentul ei de glorie? După două-trei zile de stat acoperită bine cu un ștergar. Face nuca din aluat o magie a ei și devine blatul umed și sfărâmicios.

Crăciunul acesta bucură-te de bunătățile făcute de mâinile celor care te iubesc, fă schimb de rețete, roagă-te de mama sau de bunica ta să îți scrie rețeta cea mai dragă pe o bucățică de hârtie sau pur și simplu pregătește tu acasă rețeta copilăriei care să îți umple sufletul de bucurie. Sărbători delicioase!

Ingrediente

  • 200 g făină
  • 1 linguriță praf de copt
  • 1 praf de sare
  • 2 ouă mari (sau 3 ouă mici)
  • 150 g unt (poți folosi și unt de cocos)
  • 100 g nuci măcinate (poți folosi și migdale/caju/alune de pădure/arahide)
  • coaja și sucul de la o lămâie (2 lingurițe esență de vanilie)
  • 1 lingură de extract de vanilie (sau esență de vanilie)
  • 150 g zahăr
  • zahăr pudră pentru decorat

Mod de preparare

Într-un bol încăpător mixează la viteză mică toate ingredientele de mai sus (în afară de zahărul pudră).

Toarnă compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt sau unt.

Pune la copt timp de 30 de minute la 180°C sau până când capătă o nuanță maronie și o textură fermă atunci când apeși pe aluat.

Scoate blatul din tavă și lasă să se răcească complet.

Taie formele de semilună folosind un pahar (prima dată un cerc, apoi continuă din locul perforat formând mici semiluni).

Pudrează cu zahăr pudră.

Text și fotografii de Greta Apostol.

Poveștile din seria mâncare de Crăciun de la sat au fost culese de Ionuț Teoderașcu. Au ajutat la editat Nicoleta Felea și Oana Sparklin.