Gustul de altădată, pe Raftul cu Bunătăți Locale 

℗  Acesta este un material publicitar.

Bistrița, Beclean și Năsăud intră pe lista orașelor cu magazine Profi ce găzduiesc Raftul cu Bunătăți Locale. Inițiativa „Punem suflet în comunitate” își propune să susțină micii producători locali. Astfel, aromele de altădată, păstrate în rețetele bunicilor și culese prin viu grai, își fac loc pe mesele celor din Bistrița-Năsăud, grație acestei inițiative:

„Punem suflet în România pentru că România la care visăm e construită cu sufletul. La fel sunt și inițiativele acestor oameni harnici și pricepuți care pregătesc bunătăți la ei în gospodărie sau în cooperative. Împreună, punem acum pe mese tot ce este mai sănătos și mai bun. Profi îi încurajează și îi susține să-și mențină modul tradițional de a face ceea ce știu cel mai bine și ne bucurăm să-i ajutăm să ajungă la vecinii care vizitează Raftul Bunătăților Locale în Profi” — Călin Costinaș, Director General adjunct Profi, la evenimentul de lansare din Bistrița.

Călin Costinaș, Director General adjunct Profi, la evenimentul de lansare din Bistrița.

Zilnic, produse delicioase și sănătoase de la peste douăzeci de producători locali pot fi găsite în Profi Super, în Bistrița la adresa Cuza-Vodă nr.2B, în Năsăud pe B-dul Grănicerilor nr. 34 și în Beclean la adresa Piața Libertății nr. 2.

Producătorii sunt încurajați să mențină modul de preparare moștenit din străbuni și să nu cedeze tentației de a își industrializa producția, în defavoarea gustului și meșteșugului care stă în spatele produselor tradiționale. Comunitatea locală economisește acum și timp, și bani — timp în care, cumpărând de la producătorii locali, contribuie la susținerea lor și la păstrarea meșteșugului gastronomic specific zonei. Acesta este și motivul pentru care produsele sunt puse la vânzare în cantități limitate și doar în magazine selectate. 

Am căutat să aflăm povestea câtorva dintre gusturile bune aduse acum de Profi în Bistrița la Raftul cu Bunătăți Locale.

Dubla moștenire de la bunica

Dana Ranzis și soțul său au lucrat în agricultură, peste hotare, și s-au întors în satul natal după 10 ani. În 2017 au început, în Piatra Fântânele, să facă teste și să încerce rețete de dulceață, de zacuscă sau de gemuri, pentru a-și deschide propria afacere. Au vrut de la început o activitate prin care să aibă de muncă în țară și să creeze produse naturale pe care mai apoi să le vândă. 

În 2018, cei doi au reușit să autorizeze sanitar-veterinar spațiul mic pe care îl primiseră drept moștenire de la bunica, alături de terenul din vecinătate, de aproximativ trei hectare, pe care cultivă acum fructe de pădure.

„Am mers la cumpărături și nu am găsit o dulceață bună, cum făceau bunicii noștri pe vremuri. Cred că de aici a început totul.”

Dana Ranzis, producător local

Produsele sunt făcute manual, de către Dana și soțul ei — folosind doar fructe și zahăr, fără agenți de conservare, întocmai ca în rețetele moștenite de la bunici. Iar în sezon, când e foarte mult de muncă, mamele lor vin să dea o mână de ajutor la curățat legume sau la culesul fructelor.

Cele mai cumpărate produse din repertoriul familiei Ranzis sunt zacusca cu hribi, dacă vorbim de gustări, și dulceața de afine de pădure — la capitolul dulce. Când vine vorba de recomandări, Dana spune că absolut totul e delicios: „Doar sunt făcute de mine, dar pentru că sunt o iubitoare de zacuscă, aș recomanda zacusca de ghebe sau pe cea de vinete celor care se află în fața Raftului cu Bunătăți Locale”.

Clienții care au testat produsele făcute la Piatra Fântânele revin constant și le recomandă mai departe produsele. „Din păcate sau din fericire, producția e una mică, toate produsele sunt unice. Punctul nostru de lucru este organizat în cele două-trei camere ale casei bunicii, pe care le-am transformat în laborator, dar nu avem o linie automatizată; totul se face manual.” 

Despre colaborarea cu Profi

„Suntem foarte mulțumiți de această inițiativă, cred că e ceva peste așteptările noastre. Ne-a încântat ideea de a face parte din proiect și mulțumim celor care au avut inițiativa să se gândească și la noi, micii producători.”, povestește Dana Ranzis.


Dănuț Lihat, producător de produse din carne

Dănuț Lihat se ocupă de carmangeria proprie din satul Ruștior, de doi ani. Anterior, a lucrat în bucătărie vreme de 15 ani — în România, apoi în Spania și Italia —  și a ales să se stabilească definitiv în țară pentru a fi aproape de familie. 

Pregătește preparate din carne de porc, specifice zonei, inspirându-se din rețete ale rudelor și ale bătrânilor din zona Maramureșului — meleagul său natal. Printre acestea se numără: cârnații, toba, caltaboșii, slănina, costiță afumată și salamul Ruștior. 

Gustul e ca pe vremuri

Cel mai cumpărat produs din carmangeria lui Dănuț Lihat e cârnațul de casă. La început a creat mai multe preparate, iar clienții care au gustat dintâi produsele ziceau: „Ce bun îi, parcă gustul e ca pe vremuri și ziceau să nu schimb rețeta; apoi s-a dus vorba și cumpără multă lume înainte de sărbători și trimit peste hotare.”. 

Produsele le creează manual, dar folosește un malaxor și un șpriț, ce îi ușurează puțin munca. Aroma preparatelor se datorează și procesului de afumare, Dănuț Lihat având o afumătoare proprie unde folosește lemn de fag și spune că produsele sale sunt naturale. „Nu folosim nicio literă (E-uri) pe lista de ingrediente.”.

Despre colaborarea cu Profi

Dănuț Lihat se bucură că produsele sale se găsesc acum și pe Raftul cu Bunătăți Locale și speră că va fi un pas bun pentru activitatea sa și o colaborare câștigătoare pentru toată lumea: el petrecând timp în carmangerie, făcând ce îi place și aducând gustul de altădată în preparatele sale de carmangerie, iar oamenii, mulțumiți că au pe masă produse de calitate, pregătite în zonă. 

Suflet în comunitate

Pe lângă Dana Ranzis și Dănuț Lihat, alți producători locali din Bistrița-Năsăud vor oferi culoare și gust pe mesele celor care aleg să mănânce produse făcute în zonă. Cooperativa Agricolă de la Sângeorz-Băi propune o selecție de lactate și brânzeturi, Coman Viorica prepară produse de patiserie și prăjituri la „Cuptorul lu’ Buna”, iar Nina Rus se ocupă, alături de familie, de o păstrăvărie-restaurant în comuna Romuli. 

Inițiativa „Raftul Bunătăților Locale” a debutat în septembrie 2022, la Festivalul de la Apoș. Județul Bistrița-Năsăud este al treilea județ din acest proiect, primele două fiind Cluj și Dâmbovița. În 2023, Profi are în vedere să reunească cel puțin 100 de producători locali în zece zone ale țării.