Cozonaci pufoși moldovenești

Nu știu alții cum sunt, dar pentru noi nu se poate Crăciun sau Paște fără cozonaci pufoși! 

Însă parcă nici un cozonac nu se compară cu cei pe care îi făcea mamaia de la Dofteana. Frământa cu mâna la ei mai mult de o oră, îi împăturea cu grijă și dragoste, iar apoi îi cocea în cuptorul de lut de afară.

Țin minte cum ne adunam în jurul cuptorului și așteptam să îi scoată, să le simțim mirosul dulceag și să furăm firimiturile ce picau din tavă. Ne bucuram când un cozonac ieșea mai ars sau mai necrescut, asta însemna că puteam să-l începem de pe-atunci.

Trebuie să recunosc că atunci când vine vorba de cozonaci, sora mea este cea mai pricepută din familie. Eu sunt doar ajutor, fotograf și degustător. Ea a preluat rețeta de la mamaia și de la mătușa Alina și face cei mai buni „simonaci”, așa cum îi numește băiețelul nostru încă de când avea un an. Asta pentru că pe ea o cheamă Simona. 😊

Așa că, aceasta este rețeta* pentru cel mai bun simonac, aaah, cozonac, pardon! 😁
*rețetă pentru doi cozonaci pufoși

Ingrediente:

  • 1 kg făină 000
  • 40 g drojdie umedă
  • 200 g zahăr
  • 200 g unt gras (80%)
  • 100 ml ulei
  • 500 ml lapte la temperatura camerei
  • 5-6 gălbenușuri 
  • 1 linguriță de sare
  • esența de vanilie
  • coajă rasă de lămâie/portocală (opțional)

Ingrediente pentru umplutură:

  • 400 g nucă măcinată (+/- după gust)
  • 75 g cacao
  • albușurile de la ouă
  • 100 g zahăr
  • esența de rom (opțional)
  • rahat (opțional)
  • lapte (câteva linguri, dacă e necesar)

Mod de preparare:

Se cerne făina și se lasă la căldură câteva ore. Se mai cerne o dată.

Într-un vas se amestecă drojdia, o linguriță de zahăr, aproximativ 50-60 ml lapte călduț și 2 linguri de făină și se lasă 10-15 minute să crească.

Se face o gaură în făină, se toarnă gălbenușurile bătute cu sarea. Apoi se adaugă amestecul de drojdie. Se adaugă zahărul, esențele, coaja de lămâie/portocală și aproape tot laptele. Se amestecă bine.

Se toarnă treptat untul topit și apoi uleiul, în timp ce se frământă fără pauze timp de aproximativ o oră.

Se aruncă aluatul de 20 de ori.

Se lasă la dospit aproximativ o oră.

Pentru umplutură se bat albușurile spumă cu zahăr, rom + lapte după ochi. Se adaugă nucă, cacao și esență.

Și aluatul, și umplutura se împart în 4.

Aluatul se întinde cu degetele pe o suprafață unsă cu ulei într-o foaie relativ groasă. Nu se folosește sucitorul. Se întinde umplutura apoi se presară bucățele de rahat, dacă se folosește, și se rulează.

Se procedează la fel cu celelalte 3 bucăți de aluat.

Se împletesc câte două rulade și se așază în tava tapetată cu hârtie de copt.

Se mai lasă la dospit 10-15 minute, apoi se ung cu un ou bătut.

Se coc la cuptorul preîncălzit la 180°C pentru aproximativ 50 minute. 

Se lasă la răcit pe toate părțile.

Notă: pentru umplutura potrivită pentru copii, am înlocuit cacao cu pudră de roșcove (aproximativ aceeași cantitate) și zahărul cu sirop de curmale, după gust. De asemenea, pentru gustul nostru am redus cantitatea de zahăr din aluat la 130 g pentru 2 cozonaci.

• (po)veste și fotografii de Diana – @our.cooking.wander

Poveștile din seria mâncare de Crăciun de la sat au fost culese de Ionuț Teoderașcu. Au ajutat la editat Nicoleta Felea și Oana Sparklin.