Pandișpan cu vișine

Pandișpanul cu vișine super pufos făcut de mama în copilărie, cu rapiditatea și dibăcia ei surprinzătoare, a rămas unul dintre deserturile mele preferate și acum. Este foarte ușor de făcut și poți folosi fructe de pădure sau felii de piersică în locul vișinelor, poți adăuga aromele tale preferate, este o rețetă versatilă și tare gustoasă — găsești aici rețeta video.

Iată de ce ingrediente ai nevoie:

  • 7 ouă (albușurile separate de gălbenușuri)
  • 7 linguri de apă
  • 5 linguri de ulei
  • 7 linguri de zahăr pentru albușuri și 3 linguri de zahăr pentru gălbenușuri
  • 1 linguriță praf de copt
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • 1 linguriță oțet (eu am folosit de curând unul de trandafiri, dar poți folosi orice fel de oțet)
  • 10-13 linguri de făină
  • 300 g vișine fără sâmburi (poți folosi orice alte fructe de pădure, zmeură, mure, felii de piersică, caisă sau prune)
  • 1 lingură fulgi de migdale

Mod de preparare:

Preîncălzește cuptorul la 180°C . Bate albușurile cu mixerul la viteză mare cu un praf de sare până ce devin ușor tari. Adaugă treptat zahărul peste albușuri și bate în continuare până ce vei avea niște albușuri lucioase, va dura în jur de 10 minute.

Separat bate gălbenușurile cu cele 3 linguri de zahăr până ce devin spumoase și deschise la culoare. Adaugă gălbenușurile peste albușuri și încorporează ușor folosind o spatulă, cu mișcări de sus în jos. Începe să adaugi apa, lingură cu lingură și încorporează ușor cu spatula după fiecare lingură, procedează la fel cu uleiul. Începe și adaugă treptat făina și încorporează după fiecare lingură de făină.

Stinge praful de copt cu oțet, adaugă-l în compoziție, pune esența de vanilie și, dacă mai vrei, și alte mirodenii. Tapetează o tavă de copt cu unt și făină. Eu am folosit o tavă cu dimensiunile de 22 și 32 cm. Pune compoziția în tavă, adaugă fructele și presară fulgii de migdale deasupra și pune la cuptor pentru aproximativ 30 de minute sau până ce devine auriu și trece testul cu scobitoarea. Nu îți face griji dacă vișinele se vor scufunda, este normal, aluatul fiind foarte aerat. Dacă vrei să ai vișine și deasupra, poți adăuga extra vișine și după ce pandișpanul a stat în cuptor pentru 5 minute.

•

text și fotografii de Adina Chitu

Adina Chitu sau Pancake Planet, așa cum este cunoscută în mediul online, este food stylist, fotograf de mâncare, freelancer PR și om pasionat de prăjituri. „Totul a pornit cu o clătită americană și de acolo am început să cred că știu și pot să gătesc, învăț zilnic câte ceva nou despre bucătărie și cred cu tărie în puterea gustului, a gustului bun și a bunului gust”, spune Adina.