Miros de balmoș pe Valea Bârgăului

Urcăm pe ulițe de munte, în Bistrița-Năsăud, pe Valea Bârgăului, și povestim de astă dată despre turismul gastronomic. Pe traseu ne ospătăm fie cu balmoș făcut la foc de lemne pe o câmpie în care singurii vecini sunt stânele aflate la kilometri depărtare, fie cu sarmale cu păsat la un punct gastronomic local, un fel de restaurant de la sat, unde toate preparatele sunt făcute în familie, cu produse locale.

Stâna Tradițională, Piatra Fântânele

Aproape de granița județelor Bistrița-Năsăud și Suceava, în satul Piatra Fântânele, și-a făcut loc, printre văi și dealuri pitorești, o stână de oi. Lângă parcelele de fân și ferma de animale, proprietarii au amenajat un foișor în aer liber, unde oaspeții pot savura preparate de la fermă: la aperitiv, un platou tradițional cu urdă, caș, slăninuță de porc, ceapă verde și alte legume de sezon, alături de cârnați și preparate din carne. Pe muzică din folclor se gătește și mielul la ceaun împreună cu mămăliga cu brânză, care ajunge în farfurii sub denumirea de balmoș. Toate se fac lent, la foc din lemn de fag, pe o plită uriașă din foișor. După masa bogată, poți face un pic de mișcare până la stâna din vale care aprovizionează tot ce găsești pe masă. Te-mprietenești cu câțiva câini care, conform zicalei, „latră, da’ nu mușcă” și intri în grajduri, unde te vei topi după miei și iezi, capre curioase, ponei, văcuțe, viței și măgăruși fotogenici.

La Elena din Deal, Tiha Bârgăului

Urmând drumul european din nord printre munți, ajungi pe Valea Bârgăului, în satul Tiha Bârgăului. De câteva săptămâni aici a fost inaugurat primul punct gastronomic local din comună. Te abați apoi de la șoseaua principală, către deal, unde Elena Rus și-a deschis bucătăria pentru orice pofticios de preparate bistrițene. Are și stupi, o fermă și o pepinieră, astfel că majoritatea mâncării e făcută din producție proprie, la foc blând și cu metode pe cât posibil tradiționale. Elena din Deal (foto jos) gătește singură, știe să pregătească atât mâncăruri sofisticate, cât și tradiționale: plăcinte cu cartofi și ceapă, ciolan în sos alb, sarmale cu păsat, papricaș de ciuperci, tocană de cartofi, pastă de jumeri și pastramă de mangaliță. Când vine vorba de desert, Elena are un as în mânecă: clătitele cu brânză în lapte de pasăre. Dacă planifici o vacanță în zonă sau ești în trecere, poți face o programare în avans la Elena din Deal, discuți meniul și eventualele alergii sau alte preferințe. Măiestria culinară are origini în familia gospodinei: bunica sa a fost bucătăreasă la nunți, la care se adaugă și moștenirea unor rețete foarte vechi din zona Bârgăului.

•

text de Nicoleta Felea
fotografii de Ionuț Teoderașcu
rubrică realizată în colaborare cu
Zig Zag prin România