Cornulețe fragede cu gem

Pentru mine perioada Crăciunului la sat era reprezentată de foarte multe produse făcute în casă: cârnați, tobă, lebăr, șuncă afumată, răcituri plus o mulțime de prăjituri numai bune să fie servite invitaților care ne onorau cu prezența în serile de Crăciun.

Dintre prăjiturile făcute în casă nu lipseau niciodată cornulețele cu gem sau cu rahat.

Că tot vine Crăciunul m-am gândit să împărtășesc o rețetă de la sat făcută cu drag și mult dor.

Ingrediente pentru cornulețe cu gem:

  • 250 g untură de porc
  • 190 g borș
  • 600 g făină
  • 40 g zahăr
  • coaja de la o portocala mare
  • esență de vanilie și rom
  • 5-6 g sare
  • 3 g drojdie uscată
  • zahăr pudră pentru a tăvăli cornulețele
  • gem de vișine și gem de caise (pentru umplutură)

Mod de preparare:

Se încălzește ușor borșul, se adaugă untura și zahărul și se amestecă bine. Se pun restul ingredientelor și se amestecă până se obține un aluat ușor moale.

Aluatul se ține la frigider pentru cel puțin o oră, apoi se scoate din frigider și se lasă cca. 10 minute la temperatura camerei. Se aprinde cuptorul la 200°C și se pregătește o tavă tapetată cu hârtie de copt.

Pe o suprafață presărată cu făină se întinde aluatul într-o foaie subțire. Cu un cuțit bine ascuțit se taie triunghiuri ascuțite. Se așază umplutura la baza triunghiului și se rulează spre vârf. Se așază cornulețele în tavă, se dă tava la cuptor pentru 15-20 min (ori până se rumenesc frumos).

După coacere, cât cornulețele sunt încă fierbinți, se tăvălesc prin zahărul pudră. Când acestea ajung la temperatura camerei, se vor depozita în recipiente de sticlă sau metalice. Se pot servi și după o săptămână, asta dacă nu vor dispărea (sunt irezistibile).

Fragede și ușor crocante, cornulețele cu gem îți vor face sărbătorile mai dulci și mai frumoase. Sper să le încerci și să ai sărbători cu liniște și numai bucurii!

• (po)veste și fotografii de Cristina Țimpău (@cristinasplatesnflavours)

Poveștile din seria mâncare de Crăciun de la sat au fost culese de Ionuț Teoderașcu. Au ajutat la editat Nicoleta Felea și Oana Sparklin.