Rulouri cu scorțișoară și cardamom

Nimic nu se compară cu mirosul de cinnamon rolls (rulouri cu scorțișoară), mai ales în timpul iernii. Am pus de data aceasta și cardamom și a ieșit un desert absolut minunat, numai bun de savurat cu o cană generoasă de ceai.

Ingrediente:

  • 180 ml lapte călduț 
  • 20g drojdie proaspătă 
  • 60g unt topit 
  • 50g zahăr 
  • 1 ou (gălbenuș)
  • 420 g făină tip 000
  • un praf de sare

Ingrediente pentru umplutură:

  • 70 g unt sărat, la temperatura camerei 
  • 70 g zahăr brun moale 
  • 1 linguriță scorțișoară 
  • 1 linguriță cardamom pudră

Mod de preparare a acestor rulouri cu scorțișoară:

Pentru aluat amestecă laptele cu drojdia până ce aceasta se va dizolva, apoi adaugă untul topit, zahărul, oul și gălbenușul și omogenizează cu un tel în bolul unui mixer. Adaugă făina amestecată cu sarea. Apoi frământă cu ajutorul unui mixer cu cârligul pentru aluat pentru 8-10 minute sau până ce vei obține un aluat elastic. Poți frământa și cu mâinile. 

Așează aluatul într-un bol încăpător, acoperă bolul cu un șervet sau folie alimentară și lasă-l la dospit pentru o oră sau până ce își va dubla volumul, într-un loc călduros ferit de curenți de aer sau în cuptor folosind funcția de dospire. 

Odată ce aluatul a crescut, întinde-l cu sucitorul pe o suprafață unsă cu puțin ulei până ce vei obține un dreptunghi cu laturi de aproximativ 30×25 cm.

Amestecă ingredientele pentru umplutură cu o spatulă, întinde umplutura peste aluat și rulează pe lungime, pune ruloul obținut la congelator pentru aproximativ 10-15min. Taie apoi ruloul în bucăți de aproximativ 2 cm grosime, așează „rondelele” obținute într-o tavă pentru cuptor lăsând spațiu între ele.

Acoperă-le și lasă-le la crescut pentru 30 de minute, apoi coace-le în cuptorul preîncălzit la 175°C pentru aproximativ 25 de minute sau până ce devin aurii. Sunt bune și a doua zi, încălzite în cuptorul cu microunde.

• (po)veste și fotografii de Adina Chitu (@pancake_planet)
Poveștile din seria mâncare de Crăciun de la sat au fost culese de Ionuț Teoderașcu. Au ajutat la editat Nicoleta Felea și Oana Sparklin.