coșărcuțe-rețeta-sourdough-storytelling

Coşărcuţe din Maramureș

Am aflat de coșărcuțe în prima noastră vizită în Maramureș, de la niște oameni absolut minunați și primitori din satul Breb. Dna Ileana Vișovan ne-a transmis rețeta în graiul ei maramureșean, plin de farmec. Așadar, iată cum se prepară.

coșărcuțe-rețeta-sourdough-storytelling

Ingrediente pentru aluatul de coșărcuțe:

  • 6 gălbenuşuri
  • 40 decuri de unsoare (1 dec = 10 g)
  • 40 decuri de zahăr
  • 80 decuri de făină
  • zeamă de lămâie după
  • gust
  • 1 linguriţă sale cale (bicarbonat de amoniu)
  • puţin lapte
  • 3-4 linguri de smântână

Se frământă toate ingredientele. Se face un aluat și se pune în formă.

Ingrediente pentru umplutură:

  • 6 albușuri
  • 40 decuri de zahăr
  • 40 decuri de nucă măcinată
  • zeamă de lămâie

Albuşurile se bat spumă cu zahărul şi se adaugă nuca şi zeama de lămâie. Apoi se pune umplutura pentru coșărcuțe în formă, peste aluat şi se dă la cuptor. Poftă bună!

• (po)veste și fotografii de Ana A. Negru (@sourdough_storytelling)

Poveștile din seria mâncare de Crăciun de la sat au fost culese de Ionuț Teoderașcu. Au ajutat la editat Nicoleta Felea și Oana Sparklin.