Eu fac parte din generația tânără care nu a avut părinți născuți la sat sau bunici pe care să-i vizitez pe ulița de la țară, dar am avut o străbunică pe la care îmi petreceam vacanțele, când aveam vreo 5-6 ani. Ea pregătea prăjitura aceasta cu ciocolată și portocale, în special în apropiere de Crăciun, pentru că atunci avea portocale și mandarine cumpărate special pentru colindători.
Ea pregătea prăjitura într-o tavă mare, dreptunghiulară, o tăia cubulețe mici și îi servea pe toți copiii din sat. De la ea am preluat și eu combinația aceasta de gusturi, ciocolată și portocală, pe care mi-o aduc aminte ca fiind una dedicată sărbătorilor de iarnă. În plus, ea usca cojile de portocale pe sobă și toată casa mirosea a portocale, iar cu o altă parte pregătea vin fiert, cu scorțișoară și cuișoare. Așa ne întâmpina străbunica atunci când o vizitam!
Rețeta este o adaptare după gustul prăjiturii făcute de ea, adusă cumva în modernitate, pregătită într-o formă rotundă de guguluf, cu o glazură de ciocolată și decor de coajă de portocale. Combinația este una dintre preferatele mele! Trebuie să o încerci și tu!
Ingrediente pentru prăjitura cu ciocolată și portocale:
- 2 ouă
- 180 g de zahăr
- 80 g de cacao
- 220 g de unt
- 250 g de lapte bătut
- 60 ml de suc de portocale
- 250 g de făină
- 1 linguriță praf de copt
- 1 linguriță bicarbonat de sodiu
- 1 praf de sare
Ingrediente pentru glazură:
- 100 g de ciocolată neagră
- 80 ml de smântână pentru frișcă
- 50 ml de suc de portocale
- felii de portocale pentru decor
Mod de preparare:
Într-un bol încăpător cernem făina, cacaua, praful de copt și bicarbonatul de sodiu. Adăugăm sarea și zahărul.
Topim untul, apoi îl adăugăm peste făină și încorporăm cu un tel.
Continuăm să adăugăm ouăle bătute, laptele bătut, sucul de portocale și extractul de portocale (opțional), omogenizăm după fiecare ingredient adăugat cu ajutorul unui tel.
Ungem bine cu unt o formă pentru guguluf și pudrăm cu cacao.
Turnăm compoziția în formă și o coacem la 170 grade pentru 50-55 minute sau până ce o scobitoare iese curată din mijloc.
Lăsăm prăjitura să se răcească (aproximativ două ore) apoi o răsturnăm și o scoatem din tavă.
Când prăjitura s-a răcit, o însiropăm din loc în loc cu suc de portocale.
Topim apoi ciocolata împreună cu smântâna pentru frișcă, până devin lichide și bine omogenizate.
Așezăm prăjitura cu ciocolată și portocale pe un grătar și turnăm glazura peste ea.
Lăsăm să se scurgă excesul, apoi o transferăm pe un platou. O decorăm cu felii de portocale și o dăm la frigider până la servire.
• (po)veste și fotografii de Elena Adriana Popa (@sweets.and.others)
Poveștile din seria mâncare de Crăciun de la sat au fost culese de Ionuț Teoderașcu. Au ajutat la editat Nicoleta Felea și Oana Sparklin.
Lasă un răspuns