Cornulețe cu povidlă

Imediat cum vine decembrie în calendar, încep să caut prin sertare caietul vechi cu rețete moștenite de la mama. Pe alocuri greu de descifrat, literele scrise de mână, pătate de unsoare, ascund în sine emoții și amintiri de familie. Bunăoară ca rețeta mamei de cornulețe cu povidlă. Cea care amintește de venirea iernii și apropierea sărbătorilor de Crăciun.

Povidla, cuvânt rus împrumutat de basarabeni în perioada post-sovietică, se referea la dulceața de prune coaptă lent, vara la ceaun. 

Deschisă cu strictețe doar în perioada de iarnă, povidla avea funcția de a îmbunătăți vreo rețetă, nu se deschidea pentru a fi doar unsă pe pâine. 

Borcanul odată deschis, îmi făcea palilele gustative să saliveze de plăcere. Gustul ușor acrișor și aroma de fum de cotloană, trecea prin mine ca o revelație.

Dulceața se făcea din soi de prune bărdace. După ce erau culese, spălate, tăiate, erau clocotite pe cotloană cam două, trei zile la rând, până consistența devenea vâscoasă. 

Apoi bunica le transfera în borcane curat spălate, le sigila cu grijă și le punea cu fundul în sus pe prispă, până se răceau complet. Ulterior le coboram încetișor pe scările din beci, le cocoțam frumos pe policioarele întinse cu mușama și visam la ziua când vor fi deschise.

Acasă, mama folosea dulceața pentru a umple cornulețe. Un soi de fursecuri moi, îmbogățite cu untură de porc, umplute cu dulceață și presărate cu zahăr pudră. Mama le pregătea atât pentru consum curent, cât și pentru a le pune în pungile cu daruri sau pentru a le oferi colindătorilor. 

Acum, la fiecare început de decembrie, caut să mai trăiesc o dată emoțiile propriei mele copilării. Să-mi amintesc de satul și de ograda bunicii, de mâinile mamei care învârteau frumos cornulețele, de aroma borcanelor cu povidlă și de sărbătorile de iarnă, trăite ACASĂ.

Ingrediente pentru cornulețe cu povidlă:

  • 150 g unt moale
  • 150 g smântână
  • 300 g făină
  • 350 g dulceață de prune

*cantitatea totală: 64 de cornulețe.

Mod de preparare:

Amestecă untul și smântâna până se omogenizează.

Adaugă făina și frământă un aluat omogen. Învelește-l într-o pungă ermetică și transferă-l la frigider pentru o oră sau până se răcește complet.

Împarte aluatul în 4 părți egale. 

Ia o bucată de aluat și întinde-o pe suprafața de lucru în formă de cerc. 

Taie cercul în 8 părți egale. Pune câte o linguriță de umplutură la capătul lat al aluatului și răsucește ușor spre interior, până formezi un cornuleț. 

Repetă procedura cu restul aluatului rămas. 

Transferă cornulețele pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. 

Coace cornulețele în cuptorul preîncălzit la 190°C, pentru 8-12 minute sau până s-au rumenit ușor. 

Presară cornulețele cu zahăr pudră imediat ce le-ai scos din cuptor.

*Povidla este foarte asemănătoare cu silvoița (din Sălaj), despre care am scris aici

• (po)veste și fotografii de Marina Musteață (@folklorictable)

Poveștile din seria mâncare de Crăciun de la sat au fost culese de Ionuț Teoderașcu. Au ajutat la editat Nicoleta Felea și Oana Sparklin.