Pifteluțe de bostănei - rețeta de la sat - gabriela cazacu

Pifteluțe de bostănei

Zilele de vară, pline de joacă în fața porții și pline de praf pe picioare, se terminau adesea cu cina luată împreună. Iar de ajutat la gătit nu scăpam. De cele mai multe ori eram trimisă în grădină pentru diverse ingrediente: roșii pentru salată, pătrunjel pentru ciorbă, știi tu.

Ce îmi plăcea mult să aduc din grădină era dovlecelul, noi îi spuneam bostănel. Îl foloseam pentru cele mai delicioase piteluțe de bostănei — piftele sau pârjoale, cum am mai auzit că li se spune. Alegeam cei mai grăsunei bostănei, dar nu pe cei însemnați cu o panglică. Aceia erau pentru sămânță.

Pifteluțe de bostănei - rețeta de la sat - gabriela cazacu

Îi spălam bine și îi dădeam pe răzătoare. Puneam un ou sau două, direct de la cuibar, și 2-3 linguri de făină. Cu lingura puneam ghemotoacele în ulei încins, cu grijă să nu mă frig, și erau gata de servit în câteva minute. Bine, câteva minute dacă făceam 5 piftele, dar noi făceam „să fie și pentru mâine”.

Dar mirosul acela de bostănei în ulei nu se poate compara cu nimic. Piftelele servite cu mujdei de usturoi și cu mămăligă, iar mai târziu când am aflat mai multe despre bucătărie, făceam și un iaurt cu usturoi și castravete (tzatziki).

Mi-am reamintit de toate aceste veri, de toate mesele împreună și de grădina mare plină cu de toate. Am refăcut și rețeta, cât mai simplă și cât mai sănătoasă, că așa cer timpurile actuale și societatea. 

Ingrediente:

  • 2 dovlecei cât palma;
  • un ou;
  • 2 linguri de făină;
  • sare;
  • piper;
  • usturoi pudră.

Mod de preparare:

1. Se dau pe răzătoarea fină dovleceii și se scurg bine-bine de lichid.

2.  Se adaugă oul și făina, se condimentează cu sare, piper, usturoi pudră.

3.  Se pune la încins o tigaie antiaderenta și se adaugă câte o lingură de compoziție. Se aplatizează ușor și se lasă la „prăjit” 3-4 minute pe fiecare parte sau până când sunt rumene. Se păstrează flacăra medie că să știm sigur că se gătesc și la mijloc. 

4. Poți face și un sos cu iaurt și usturoi pentru aceste pifteluțe de bostănei. E opțional, dar e bun tare!

Poftă bună!

text și fotografii de Gabriela Cazacu