Prăjitură cu mere

Pe la mijloc de iulie, pomul cu mere bălăi își înclina de greutate poalele spre pământ.

Era vremea culesului. Primele mere de vară, dulci și aromate, erau gata să devină umplutură pentru prăjituri, compoturi sau borcane cu dulceață.

În timp ce bunica Eugenia aduna vreascuri uscate pentru focul din cotloană, bunicul Pavel scutura panerele și scotea scara din sărai.

Auzeam din pom sfârâitul ceaunului și lama cuțitului care tăia cu nemiluita merele în bucățele. Cele întregi mergeau la compot, cele năsădite, la dulceață.

Spre seară, zeci de borcane mici și mari, întoarse cu fundul în sus, se hodineau sub o plapumă groasă pe podeaua de pe prispă. Pisica casei și cei doi motănei își învârteau cozile de poftă pe lângă poala bunicii. Se pare că au mirosit prăjitura cu mere tocmai scoasă din cuptor!

Ouă, câteva linguri cu lapte, un pahar cu zahăr, câțiva pumni de făină, o strachină mare cu mere trase prin răzătoare, parcă îi aud și acum vocea dulce a bunicii.

Frânturi dintr-o copilărie trăită în Basarabia, acolo unde ulițele satului, pe timp de vară, abundă în miros de fum și fructe clocotite în ceaun.

Ingrediente:

  • 1 kg de mere curățate de coajă, codițe și sâmburi
  • 3 ouă la temp. camerei
  • 120 g de zahăr
  • 100 g de lapte la temp. camerei
  • coaja rasă de la o lămâie
  • 150 g de făină 
  • un vârf de sare
  • 5 g praf de copt
  • 5 g de scorțișoară

Opțional (pentru crustă):

  • 30 g de zahăr
  • 30 g de unt, tăiat cubulețe 
  • zahăr pudră pentru decor

Mod de preparare:

1. Spală, decojește și curăță merele de ciot. Cu ajutorul unui cuțit sau a unei mandoline, feliază merele de aproximativ 2-3 mm în grosime.

2. Amestecă ouăle cu zahărul până obții un nouraș pufos. Adaugă laptele și mai amestecă puțin.

3. Combină împreună ingredientele uscate și cu ajutorul unei spatule, cu mișcări atente, adaugă-le peste compoziția umedă.

4. Adaugă și merele deasupra și mai amestecă puțin, doar cât să le acoperi cu compoziția de aluat.

5. Transferă prăjitura într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și unsă cu unt. Opțional, presară deasupra zahărul rămas și cubulețele de unt.

6. Dă tava în cuptorul preîncălzit la 180C/360F pentru 50-70 de minute sau până s-a rumenit frumos și trece de testul scobitorii.

7. Lasă prăjitura cu mere să se răcească înainte de feliere și servire.

text și fotografii de Marina Musteață (@folklorictable)