Mălai dulce cu prune

Bunica avea o livadă frumoasă, așa cum mulți visăm acum să avem. O livadă cu o curte mare, unde noi alergam și ridicam colbul.

Fiecare lună din vară sau din toamnă avea delicatesele ei de care ne bucuram puțin timp și fiecare fel de mâncare se gătea molcom pe plită. Dacă trecea sezonul cireșelor trebuia să așteptăm încă un an, totul era ciclic și intens.

Bunica culegea fructele și legumele în pestelcă, iar prunele au scris istorie în amintirile mele legate de bunica din Perjeliuca, Suceava. Până și numele satului are cumva legătură cu prunele, numite pe la noi și perje. 

Începând cu magiunul ce se fierbea câte 1-2 zile și se făcea tare de-l tăiai cu cuțitul continuând cu cnegnele cu prune, și prunele pe care bunica le usca în tăvi cu paie în rolă și până la acest desert țărănesc pe care oamenii îl înnobilau cu fructe. Mălaiul dulce cu prune este desertul meu preferat din Bucovina și sper să ai curiozitatea să-l încerci. E prea bun în toată simplitatea lui!

Ingrediente:

  • 1 cană de zahăr
  • 1 cană de lapte
  • 1/2 cană de ulei
  • 1 cană și ½ de mălai (făină de porumb)
  • 1/2 cană de griș
  • 3 ouă
  • 1 zahăr vanilat
  • 1 praf de copt
  • 1 praf de sare
  • 700 g de prune fără sâmburi

Mod de preparare:

1. Nimic nu e mai simplu decât prepararea unui mălai dulce cu prune. Într-un castron mai mare se sparg ouăle, se adaugă zahărul și sarea și se amestecă cu un tel sau chiar cu o lingură sau furculiță, cât să se încorporeze bine ingredientele. 

2. Se toarnă uleiul în câteva reprize, urmând laptele. La final se pune mălaiul, grișul și praful de copt.

*Cred că partea asta cu grișul e introdusă ca rezultat al modernizării. Înainte sunt convinsă că era doar făina de porumb și mă îndoiesc că bunica avea praf de copt. Varianta asta e mai pufoasă, așa ca pentru secolul nostru.

3. Toată compoziția se pune în tavă, iar deasupra se așază jumătățile de prune. Compoziția e una lichidă, asemănătoare unui cir. La copt, mălaiul absoarbe tot lichidul.

4. Mălaiul se coace în cuptorul înfierbântat la circa 180 de grade Celsius, timp de 45 de minute sau până când se rumenește.

Se lasă la răcit în tavă apoi se taie bucăți. Mălaiul dulce cu prune se poate și pudra cu zahăr. Poftă bună!

text și fotografii de Dana Burlacu Visternicu