Prăjitură răsturnată cu prune

Nu știu ce înseamnă răbdarea când vine vorba de prăjituri, la mine totul se gustă imediat ce iese din cuptor. 🤷🏻‍♀️ Întâi gust cu privirea, apoi mă ard la degete şi la limbă — pofta e prea mare, nimic nu mă poate opri! Ador sentimentul de poftă! Și mai ador să pun pe masa familiei mele mâncare și dulciuri de calitate, totul pregătit în casă, cu ingrediente din propria gospodărie.

Rețeta mea de prăjitură răsturnată cu prune începe cu: m-am dus prin grădină să văd ce găsesc bun și copt din care să pregătesc ceva dulce, delicios. Mi-am luat lădița preferată cu mine. Prune, perfect! Două soiuri, unul de prune cărnoase, mari, rotunde, mai deschise la culoare și unul cu prune „clasice”, brumării, mai mici. Gata, suficiente, hai în bucătărie cu ele!

Când vine vorba de fructe din grădină, se știe că nu sunt perfecte, dar sunt sănătoase, fructe adevărate care nu au văzut „stropeală” — doar ploaia și atât. Nu știu dacă știți sentimentul, dar pe mine mă face fericită să culeg roadele pământului! Am „cules” și câteva ouă din cuibare, așa că am mai multe ingrediente bio. 

Ingrediente pentru 6 porții:

  • 16 prune;
  • 35 g unt;
  • 220 g zahăr;
  • 6 ouă;
  • un praf de sare; 
  • 1 linguriță zahăr vanilat;
  • 200 g făină;
  • coajă de lămâie.

Mod de preparare:

1. Am rupt în jumătăți 16 prune și le-am așezat într-o tavă rotundă pentru prăjitură, cu partea unde a fost sâmburele în jos. Am adăugat deasupra jumătate din cantitatea de zahăr și untul, apoi am lăsat tava deoparte.

2. Am separat 6 ouă mari, de țară, tu poți folosi chiar 7 ouă normale de găină fără să ajustezi restul de ingrediente. Am bătut spumă tare albușurile (cu mixerul manual) cu un praf de sare și restul de zahăr, plus un plic cu zahăr vanilat.

3. Am adăugat apoi, rând pe rând, câte un gălbenuș și am mixat în continuare cu mixerul până le-am încorporat pe toate. Am pus coajă de lămâie şi făină, treptat, și le-am amestecat cu un tel.

4. Am turnat compoziția peste prunele din tavă și am dat-o la cuptor pentru 35-40 minute la 180°C. Când a fost gata prăjitura răsturnată cu prune, am trecut cu un cuțit pe marginea tăvii să se poată dezlipi mai ușor și am întors-o invers pe un platou rotund. Am servit-o călduță.

Notă: Poți folosi și alte fructe în loc de prune, cum ar fi caise, mere, piersici, nectarine sau orice alte fructe de sezon care pot fi puse în prăjituri.

Text și fotografii de Emilia Micu