Constantine, Constantine

Părinții mei s-au cunoscut la o nuntă. Tata a invitat-o pe mama la dans și, spune mama, a stat toată noaptea cu ochii numai pe ea. Prima lor poză e tot de atunci — mama are părul lung, prins într-o legătură care se odihnește pe un umăr, iar tata un zâmbet larg, ce se ascunde sub mustața neagră.

Multe dintre următoarele lor întâlniri au fost la balurile din sate. Mama era adesea însoțită de fratele ei mai mare, pe care tata l-a câștigat de partea lui imediat. Pe ai mei mi-i amintesc doar dansând la petreceri. Imediat ce începea muzica la un chef, ei doi se înțelegeau din priviri și nu reușeai să-i mai prinzi pe scaune decât după multe, multe bătute, hore și valsuri mai târziu. La un an după primul lor dans, părinții mei s-au căsătorit. De 26 de ani, mama are niște versuri favorite:

A cui ești, Mărie dragă?
A lui cu mustața neagră!

Floarea Calotă, cântăreața care a scos melodia Constantine, Constantine, cea care îi e dragă mamei și care poartă numele lui tata, s-a născut în Beuca, un sătuc din Teleorman. A iubit atât de mult muzica, încât atunci când era mică se urca pe masă și le cerea alor ei s-o asculte cântând. Melodiile și le-a adunat de la țăranii și lăutarii din satul copilăriei, cel cu „miresme de busuioc și pâine caldă”.


Dacă ai și tu un Constantin în grupul de familie/prieteni, dar și dacă nu, poți să ascultați melodia cântată de Floarea Calotă.

•

text de Andreea Anton
ilustrații de Sorina Șerban