De vorbă cu Badea Neaoș

Nu știu dacă mai trebuie s-o spunem, dar: Iubim satul românesc! Liniștea, verdele crud, zăpada de pe ulițe, mâncarea bună de te lingi pe degete, îmbrățișările la venire și nodul în gât de la plecare. Însă, mai presus de toate, iubim oamenii de la sat, ei fac satul să fie ceea ce este. Și nu doar pe cei din sate, ci și pe cei care protejează și promovează satul. De asta ne-am oprit la poarta lu’ Badea Neaoș și-am zis: stai o țâră că aici e o poveste. Am bătut, am fost primiți cu drag și de-acolo au curs poveștile. Le afli și tu mai jos, că doar de asta există De la sat, să dăm mai departe din ce am cules. 


Cum a început „Badea Neaoș”?

Badea Neaoș (care, apropo, la început se numea doar Neaoș) a început de la un simplu proiect de facultate. Noi toți am fost colegi de bancă în facultate și lucram împreună la toate proiectele. 

Pentru unul dintre ele, profa ne-a lăsat să lucrăm toți 6 (am fost 6 la început), chiar dacă echipele erau în mod normal de 3-4 oameni. Trebuia să creăm un brief publicitar pentru o companie care exista sau să creăm noi una. 

Georgi văzuse, în ziua în care ne-am adunat să vorbim despre proiect, anumite produse cu inspirație din folclor. Așa am început să vorbim și să ne dăm seama că nu prea sunt produse cu inspirație românească pentru tineri. Așa că aceea a fost ideea noastră. 

Am făcut proiectul (a trebuit să scriem tot, de la nume, branding, comunicare, modele tricouri) și ne-am și brodat câte un tricou pentru prezentare. Toată lumea ne-a încurajat să deschidem afacerea și, chiar dacă niciunul nu avea nicio idee referitoare la cu ce se mănâncă, un an mai târziu am deschis. 

De ce v-ați oprit la acest nume?

Eram la o sesiune de lucru pentru proiectul de care am zis mai sus. Căutam un nume pentru această afacere fictivă pe atunci. Știam că vrem să fie ceva cu rezonanță, un nume pe care să ți-l amintești cu ușurință. În timp ce ne gândeam, eu (Miru) am zis deoodată „neaoș”. Toți au făcut ochii mari și au zis „da, cred că ăsta e”. Suna bine, avea „ș”, ceea ce însemna că oamenii vor ține minte, și, cum ne-a zis mai târziu cineva, înseamnă „de-al nostru”. 

Nouă ne-a plăcut numele și pentru că îngloba tot ce voiam noi să facem. Abia când am deschis afacerea pe bune și a trebuit să ne gândim la branding, am decis să folosim un personaj. Din moment ce noi voiam să spunem povești din trecut, era mai ușor să existe o figură, o personalitate care să facă asta. Și cine ar fi fost mai potrivit dacă nu un bătrân. Ne tot gândeam cum să fie: nenea neaoș nu suna extraordinar. Eram acasă, în carantină, și m-am dus până la mama să-i spun și ea a zis „De ce nu încercați cu Badea?”. Am fugit la laptop, am dat mesajul și așa a rămas: Badea Neaoș. 

Care sunt satele voastre preferate?

Știu cum o să sune, dar pe primul loc sunt satele în care am crescut. Nu le poate da nimeni jos din topul clasamentului. La un moment dat am făcut o „caravană neaoșă” și am mers pe la fiecare pe acasă, într-un tur de o săptămână. Să vedem cum am crescut, ce ulițe am bătut și cu ce bătrâni am stat. 

Am mers la Edi, la Borlești în județul Neamț, la mine la Preluci, în județul Bacău, la Georgi la Dumbrava, în Mureș, la Paul la Gurba, în Arad și la Eve, în Ocna Mureș, și în Găbud, în Alba. 

Am povestit cu bătrâni, am umblat pe ulițe și am retrăit copilării. Am spălat rufe în râu cu săpun de casă, am fost la adunat fân și am dormit la cort. 

Alte sate care nouă ne sunt tare dragi sunt Straja (Cluj), Holbav (Brașov) și Rimetea (Alba).

Ce vă place la sat?

Ne place liniștea, pe care am ajuns să o prețuim acum mai mult decât oricând. 
Ne mai place sentimentul de apartenență, nostalgia copilăriei. Ne miră mereu cum lucrurile parcă stau în loc. Același magazin alimentar, aceleași ulițe neasfaltate, aceleași vaci de dus la păscut. Nu există trafic sau stat la semafor sau autobuz întârziat. 

Pentru fiecare dintre noi satul e un moment de respiro și de ascultare de gânduri. Mai înseamnă și mâncare bună, ceapă verde și glas de păsări. E tot ce căutăm mai cu dor și locul în care vrem să ne întoarcem.

Sunteți și prieteni, și colegi. Care sunt dificultățile pe care le întâmpinați în echipa Badea Neaoș? Dar cele mai faine avantaje?

La început am avut mari dificultăți. Cum dai feedback unui om cu care după aceea vrei să stai și la cafea? Am învățat să separăm rolurile: colegi (asociați) și prieteni. Nu a fost ușor și ne-a luat ceva timp. Am investit mult timp, multă comunicare și sesiuni lungi de feedback și momente în care să împărtășim ce simțim în siguranță. 

Dificultatea stă în modul în care suntem subiectivi. Pentru un coleg de muncă nu ai face la fel de multe compromisuri pe cât faci pentru un prieten. Mai închizi ochii, mai faci o favoare. Dificultatea vine în situații dificile, când parcă nu vrei să dai feedback negativ dacă știi că persoana respectivă trece printr-o perioadă dificilă. Totuși, astfel de lucruri pot duce și la frustrări. 

Cu toate astea, merită să scoatem în evidență și avantajele. Ne e drag unul de altul, evităm să ne ciondănim și încercăm să rezolvăm, avem momente foarte frumoase în care îmbinăm prietenia cu munca (de exemplu, mergem prin sate). Există o conexiune între noi care altfel nu ar fi existat. Unde mai pui că Badea Neaoș e și liantul care ne permite să vorbim zilnic (pentru că știm cât de ușor e să pierzi relații atunci când parcă nu mai ai timp de nimic). Faptul că ne vedem sau vorbim zilnic face lucrurile mult mai ușoare atât ca prieteni, cât și ca asociați. 

Cred că toți am spune că e ceva frumos, care ne-a unit și mai tare. Pe deasupra, ne-a mai maturizat și călit.

Cum pot sprijini oamenii afacerile locale?

În primul rând, prin a cumpăra. Fie că vrem sau nu, afacerile mici au probleme financiare. Costurile sunt mari, puterea de producție e mică. Așadar, în momentul în care alegi să cumperi de la o afacere locală, susții mult mai multe lucruri: oameni care să continue să muncească la visul lor, economia locală, tineri care să-și deschidă afaceri. 

Totuși, acesta nu e singurul mod. Dacă nu vrei sau nu poți să cumperi, poți oricând susține online cu un like, share sau subscribe. Poți da mai departe către prietenii tăi materialele pe care le vezi interesante, poți interacționa online cu afacerile, le poți oferi idei și feedback. Contează mai mult decât credem. 
Fiecare mesaj frumos pe care-l primim ne face să mergem înainte. Mai mult, fiecare idee de model sau de postare sau orice e neprețuită, pentru că e un suflu proaspăt. 


Acum ceva vreme, împreună cu Badea Neaoș, am adus în iarmaroc produse De la sat, primele de acest fel. Au poveste și sunt făcute cu drag. Găsești (1) traista ceva de la sat, (2) un print A3 care să-ți aducă liniște și (3) o colecție de stickere rurale. 

Musai de știut e că o parte din sumă merge direct către proiectul „De la sat”, adică tu cumperi de la Badea Neaoș, te bucuri de produs, el își acoperă costurile de producție și restul intră în traista „De la sat”. Cu acești bani noi ne plătim facturile ce vin la redacție și continuăm să culegem (po)vești.