Un sătean pe culmile muzicii

După un sfert de secol în care a fost obligat să stea departe de România, pentru că refuzase să lupte în război, marele dirijor Ionel Perlea vine să-și reîntâlnească satul natal. Își cântase dorul mulți ani pe marile scene ale lumii. Știa New Yorkul mai bine decât Bucureștiul. În 1969 este primit acasă, în satul Ograda din județul Ialomița, cu o petrecere de pomină. Sătenii îi întind un covor roșu și aduc lăutari să-i cânte „Ionel, Ionelule”. În aceeași perioadă ține trei concerte mari la București, apoi pleacă înapoi la New York, unde, pe 29 iulie 1970, se stinge din viață. 

Ionel Perlea și soția acestuia în ultima vizită a dirijorului în satul natal.

Astăzi, în satul natal, casa copilăriei sale a devenit muzeu. Într-o zi friguroasă de martie, am fost să-l vizităm prin proiectul „Muzee de la sat”, ba mai mult de atât, să-i aflăm povestea și poate să înțelegem de ce Ionel Perlea nu este la fel de cunoscut ca Mihai Eminescu sau George Enescu.

Ionel Perlea, fotografie după o pictură de Alexandru Perlea, fratele dirijorului.

Dirijorul Ionel Perlea s-a născut în anul 1900, în Ograda, un sat din Câmpia Bărăganului. Casa în care a copilărit se află în centrul satului și, asemenea bisericii și primei școli a satului, a fost construită de străbunicii săi, fiind apoi ușor renovată de părinții lui, Victor și Margareta Perlea. Are și o sală de festivități, în care mama sa aducea echipe de teatru, dar și lăutarii de renume, pentru a-i introduce pe copiii satului în tainele artelor.

Casa Memorială „Ionel Perlea”

Ionel Perlea a locuit în Ograda până la vârsta de 10 ani. Imediat după ce a terminat băiatul patru clase, Margareta Perlea s-a mutat împreună cu cei patru copiii ai săi, în Germania, la părinții ei. Era o decizie luată în urma unei pierderi; tatăl lui Ionel Perlea murise. De la el a prins drag de muzică, Victor Perlea cântând la pian. În Germania a urmat calea muzicii, la 12 ani și-a făcut propria orchestră, din care făceau parte prieteni și colegi. A creat la acea vreme „Ograda Vals”, o compoziție cu accente de nostalgie, pe care le nutrea pentru locurile natale de pe valea Ialomiței.

Înapoi în România

La 19 ani și-a finalizat studiile muzicale și a revenit în România, luând contact cu lumea muzicală a Bucureștiului. Tot atunci a ținut primul său concert la București, pe 17 octombrie 1919, la Ateneul Român. L-ar fi întâlnit în acea perioadă pe Nicolae Iorga, care l-a îndemnat să rămână în țară. A ascultat de acest sfat și a început să lucreze în București. O vreme a fost director al Operei din Cluj, în sesiunea 1927-1928, a dirijat primul concert de la Sala Radio, iar cariera sa părea din ce în ce mai strălucitoare. În următorii ani a mai ocupat și postul de director al Operei din București.

Casa Memorială „Ionel Perlea”, interior

A debutat pe tărâmul american în 1949, la Metropolitan Opera din New York. Ulterior, a semnat un contract la Connecticut Symphony Orchestra, dirijând vreme de 10 ani. În paralel, începuse să predea artă dirijorală la Manhattan School of Music din New York.

Casa Memorială „Ionel Perlea”, interior

Cu un parcurs generos în ceea ce privește cariera, susținut permanent de soția sa, Ionel Perlea s-a dedicat întru totul profesiei sale. Pe de altă parte, munca intensă a venit și cu episoade anevoioase: un infarct în timpul concertului, un accident vascular, paralizia părții drepte a corpului. Muzica, însă, l-a ținut concentrat; ajunsese să dirijeze doar cu mâna stângă. Tot cu ea și fuma, lucru care i-ar fi provocat cancerul la plămâni. Starea lui se agravase, însă soția nu dorea să-i spună de boala care-l măcina, ca nu cumva să-l demoralizeze. Înainte de a muri, a mers înapoi în Ograda și a ascultat bucuria sătenilor, dar și „Ionel, Ionelule”.

Când revine în satul natal, dirijorul este primit cu bucurie.
Ionel Perlea, în timpul ultimului concert din România, în 1969.

În casa copilăriei, stă drept amintire pianul, care a aparținut tatălui său. A fost adus din Austria, pe calea Dunării, descărcat în port la Brăila și trimis la Ograda. Pereții sunt îmbrăcați de câteva dintre tablourile lui Alexandru Perlea, unul dintre frații artistului. Cunoscut mai mult în străinătate, acolo unde și-a petrecut cei mai mulți ani din viață, Ionel Perlea a purtat cu el suflul satului.

Casa Memorială „Ionel Perlea”, în fotografie apar picturile realizate de fratele dirijorului.

Aici poți urmări materialul video realizat de noi despre Casa Memorială „Ionel Perlea” și aici poți explora turul virtual 3D al muzeului. 

* Îți poți planifica vizita în județul Ialomița astfel încât să coincidă cu Festivalul-Concurs Internațional de Dirijat și Canto „Ionel Perlea”. Evenimentul este organizat anual, de mai bine de 30 de ani.


• fotografii de Ionuț Teoderașcu