Se deschide Raftul cu Bunătăți Locale în Timiș

℗  Acesta este un material susținut de Profi.

Cum susținem micii producători?

Ai vrea să cumperi produse cu etichete curate, din ingrediente de calitate, cărora să le cunoști originile? Să fie făcute cu gust și să fie sănătoase, nu? 

Cum ajungi însă la producătorii locali care fac astfel de produse? Ei bine, Profi a creat Raftul cu Bunătăți Locale, care nu doar că promovează micii producători, dar îi aduce mai aproape de consumatori, în magazinele selectate din orașele României. De data asta, județul Timiș este cel care are onoarea de a găzdui Raftul cu Bunătăți Locale în magazine selectate Profi în Timișoara, Moșnița Nouă, Șag, Dumbrăvița și Giroc. 

Raftul cu Bunătăți Locale oferă gustul autentic și sănătos al unor produse proaspete de panificație, patiserie și băcănie, delicii din carne, mezeluri, lactate, miere curată, sucuri naturale și vinuri din soiuri alese.

Mai bine de 20 de producători din județ alimentează pentru moment Raftul cu Bunătăți Locale. Produsele sunt în cantități limitate, tocmai pentru ca producătorii să se concentreze pe calitatea produselor și pe modul de preparare.

„Profi susține astfel micii producători locali să ajungă la cât mai multe familii din România, fără a-i condiționa în vreun fel sau a-i obliga să-și schimbe modul în care realizează produsele. Mai mult, Profi nu pune o presiune legată de volumele livrate, prioritizând calitatea. Este o garanție în plus pentru cei care vin în magazine că pot regăsi gusturile autentice, din ingrediente atent selecționate, meșteșugite cu dragoste de micii producători din județul Timiș”, a declarat Călin Costinaș, Director General adjunct Profi.


Produse lactate, satul Parța

Otilia și Valentin Coroamă au în satul Parța o fermă unde cresc peste 200 de vaci încă din 2002. În 2014, au hotărât să și proceseze laptele și de atunci fac și produse lactate, din lapte crud, urmând rețete tradiționale. Folosesc sare și cheag, iar culturile lactice sunt naturale.  Au magazin propriu, merg prin piețele urbane, dar și prin cele rurale în fiecare zi a săptămânii. Oferă clienților o gamă diversă de produse din lapte de vacă: telemea, urdă, smântână, cașcaval simplu, afumat sau cu condimente, iaurt, sana, brânză de burduf, mozzarella. 

Cum e colaborarea cu Profi?

La Raftul cu Bunătăți Locale, Otilia și Valentin livrează patru dintre produsele lor: cașcaval, telemea de vacă maturată, unt și sana. „Facem mai multe produse, dar atâtea am putut oferi pentru magazine, fiindcă sunt multe la care livrez. Avem și magazinul fermei, mergem și cu rulota în fiecare zi într-un sat diferit și nu-i pot abandona pe oamenii care cumpără deja de la noi, așa am calculat să fie bine”.

Otilia spune că nu are pentru început speranțe foarte mari în privința vânzării produselor, dar mizează pe vizibilitate: „Mă gândesc că această colaborare ne va ajuta să fim vizibili în primul rând. Fiind o afacere mică, costurile pentru etichete, de exemplu, sunt reduse, iar clientul face această primă alegere după etichetă. Vom vedea cum ne vor primi oamenii. Produsele sunt foarte bine plasate și aranjate în magazin, chiar am fost și eu zilele astea într-unul. Oamenii de la Profi sunt foarte drăguți, ne ajută constant cu informații, din punctul acesta de vedere și-au făcut treaba. Acum mingea e în terenul clienților.”

Produse de carmangerie, satul Șag

Florin Taut a venit în 2007, din Maramureș, să facă facultatea la Timișoara, iar după absolvirea studiilor a cumpărat un teren și-a construit și o casă și a fost practic adoptat de satul Șag. În 2019, a pus la cale și o mică afacere — o carmangerie cu rețete curate, unde folosește carne de porc de la un furnizor din Timiș.

A început să își vândă produsele direct la sediul carmangeriei, apoi a livrat la câteva băcănii din Timișoara, iar de un an colaborează și cu două restaurante din oraș. Șapte dintre produsele sale se găsesc și pe Raftul cu Bunătăți Locale. 

Aruncând o privire peste produsele carmangeriei lui Florin, oamenii cumpără cel mai mult salam cu șuncă, slănină, pancetta (piept de porc), crenvurști — „aici a trebuit să și educ clientela. Oamenii erau speriați de crenvurști, până le-am explicat că folosesc pulpă sau spată de porc și un adaos de grăsime, ca să se poată lega”.

Pe Raftul cu Bunătăți Locale vinde 7 categorii de produse: salam cu șuncă, cârnăciori picanți, cârnat afumat de casă, ceafă pastramă, cotlet pastramă, kaizer, slănină afumată. 

Florin recomandă de la Raft cârnăciorii picanți, cu boabe de muștar întregi. 

Ce așteptări aveți de la colaborarea cu Profi?

„Sper să avem de muncă și cu acest parteneriat, să livrăm în continuare calitate. Nu am avut timp până acum să mă dedic promovării, am muncit singur la prepararea produselor, de asta o văd ca pe un lucru bun în a ne promova printre timișoreni”.


Raftul cu Bunătăți Locale din Timiș se alătură celorlalte județe: Sibiu, Olt, Vâlcea, Botoșani, Suceava, Alba, Bistrița-Năsăud, Dâmbovița și Cluj. 

„Raftul cu Bunătăți Locale ajută micii producători să existe și să se dezvolte, dar și consumatorii să ajungă la gusturile autentice pe care le apreciază, la produse proaspete și sănătoase pe care să le împartă cu familiile lor. Prin programele sale, Profi susține micii producători locali să ajungă la consumatori cu produse conforme și într-un mod sustenabil”, spune Gaetan Pacton, Directorul General Profi.

Pe lângă acest proiect, platforma Via Profi oferă opțiuni multiple de aprovizionare de la producători locali. Găsești pe site informații despre mici producători, pe județe sau pe categorii de produse, detalii de contact și o scurtă descriere însoțită de fotografii de prezentare. 

Fotografii: Profi


Recomandări din lada De la sat

Doamna Formenti produce brânză italienească într-un sat din România (produsele făcute la Asociația Curtea Culorilor se regăsesc și ele pe Raftul cu Bunătăți Locale din Timiș)

Apicultură cu sacrificii — Ninciu Ionuț vinde miere de la albinele sale din Brebeni, jud. Olt. (produsele apicole sunt la vânzare pe Raft)

Drumul care hrănește – Via Profi  – La invitația Profi am fost într-un press trip în nordul țării pentru a sta de vorbă cu producători locali prezenți cu produsele lor pe platforma online Via Profi