Gusturi autentice pe Raftul cu Bunătăți Locale din Bihor
Posted byDe De la sat
26 mai 2025
7 minute de citit
Micii producători locali din județul Bihor aduc gusturile autentice românești la Raftul cu Bunătăți Locale
Programul lanțului de magazine Profi de susținere a micilor producători locali continuă cu județul Bihor. A fost deschis oficial Raftul cu Bunătăți Locale în magazine selectate din Oradea și Biharia, urmând ca lista acestora să fie completată în următoarele săptămâni.
Producătorii locali sunt încurajați să aducă în retailul modern bunătățile făcute după rețete tradiționale și sunt ajutați astfel să ajungă mai ușor la consumatori.
20 de producători locali alimentează magazinele Profi selectate
Raftul cu Bunătăți Locale oferă gustul inconfundabil al unor produse proaspete din carne, lactate, patiserie, panificație și paste făinoase, vinuri, bere, sucuri naturale din fructe, dar și conserve de legume și fructe. Pentru început, aproape 20 de producători alimentează Raftul cu Bunătăți Locale din magazinele Profi selectate din județul Bihor, completând astfel oferta generoasă listată deja pe platforma Via Profi, unde oricine poate ajunge la producătorii locali fără niciun fel de intermediere.
„Profi ajută micii producători locali să ajungă cu bunătățile lor în cât mai multe case din România, iar clienții noștri pot regăsi gusturile autentice, din ingrediente atent selecționate. Este un angajament ferm pentru a păstra tot ceea ce este bun și ne face bine și a asigura un viitor pentru micii producători locali care pun suflet în România. Acest program nu are o miză economică pentru Profi, dar are o miză imensă pentru a asigura viitorul gusturilor autentice românești și a încuraja micii producători locali să facă ceea ce știu ei cel mai bine”, declară Călin Costinaș, Director General adjunct Profi.
Produse artizanale din carne de porc
Radu Iova, din Vașcău, a deschis acum 7 ani o carmangerie, după accesarea unor fonduri start-up Nation, având deja o fermă de porci. Face cârnați de casă, crenvurști, slănină, șuncă, virșli și, în perioada rece, o piftie de porc foarte apreciată.
A lucrat trei decenii în domeniul feroviar, dar a renunțat la locul său de muncă pentru această provocare: de a crea hrană fără aditivi. Conduce astăzi o afacere de familie și mai are un angajat: „Vreau să pun pe masa clienților un produs curat, dar vreau să urmăresc tot lanțul, nu să devin un mare procesator de carne și să mă extind fără a mai avea control asupra calității”.
Rețetele pe care le urmează în prelucrarea cărnii sunt o parte intuiție, o parte cunoștințe — Radu se bazează și pe un bun prieten al său, tehnolog în industria alimentară. „Dacă bunicii noștri, părinții noștri au putut să țină o șuncă în cămară, eu de ce n-o pot ține într-o cameră frigorifică? Bunicul ținea șunca la sare șase săptămâni, păi așa o țin și eu. Lanțul până la produsul finit este cam lung, dar de azi pe mâine nu putem”.
Până de curând, Radu Iova a păstrat o relație directă cu clienții săi, fiind prezent în piața volantă din Oradea, la târguri, festivaluri și alte evenimente din zonă. Fiica sa se ocupă de promovarea în mediul online. Nu a avut intermediari până acum, însă privește cu bucurie și interes colaborarea cu Profi și livrează la 4 magazine pentru Raftul cu Bunătăți Locale.
Patiserie după rețetele bunicilor
Sara Kereszi, din Biharia, conduce o patiserie fondată de părinții săi, în 1995. Pe atunci, familia pregătea doar două produse: linzer cu gem și linzer cu ciocolată. Astăzi, portofoliul s-a extins la 24 de produse.
Sara aprovizionează magazine din tot județul și are speranța că oamenii care pășesc în magazinele Profi din Bihor vor pune în coș și un produs dulce sau sărat care să le amintească de copilărie. Datorită colaborării, va livra la magazine din Oradea și din Biharia sărățele, pogăcele, prăjituri cu cocos, alpina sau cornulețe cu gem. Toate se fac urmărind îndeaproape rețetele bunicilor, iar dacă ar fi să recomande un singur produs din toată gama, Sara ar alege linzer cu gem, fiind și cel mai apreciat de clienți.
——————————
Punem suflet în comunitate
Programul de susținere a producătorilor locali inițiat de Profi prin Raftul cu Bunătăți Locale a fost prezentat prima dată în septembrie 2022, la festivalul pe care l-a organizat la Apoș. De atunci, acesta s-a extins cuprinzând tot mai multe județe și va continua expansiunea și pe parcursul acestui an. În 2023, el a cuprins 120 de furnizori locali artizanali, cu peste 800 de articole tradiționale, prezenți în 25 de magazine Profi din 21 de localități; în 2024 harta a fost completată cu județele Timiș, Sibiu și Olt, iar anul acesta programul a fost extins și în județul Iași. În prezent, prin Raftul cu Bunătăți Locale, în magazinele selectate din țară, sunt peste 1000 de produse ale micilor producători români.
Care sunt magazinele din Bihor în care găsim Raftul cu Bunătăți Locale?
• Oradea:
Profi Super din B-dul. Dacia, colț cu Progresul
Str. Alexandru Cazaban nr. 51C
Aleea Trandafirilor nr. 2, bl. 1C
• Biharia: Profi Super din Str. Cetații nr. 154, corp C1
• Sântandrei: str. Căprioarei, nr. 3 (din 19 iunie)
℗ Acesta este un material susținut de Profi.
De la sat susține producătorii locali din mediul rural și nu numai. Am scris mai jos despre alte câteva Rafturi cu Bunătăți Locale:
Lasă un răspuns