Prăjitură cu iaurt și vișine

Dacă vara ar avea un parfum al ei, ar fi un amestec de vișine dulci-acrișoare, corcodușe galbene, roșii proaspăt culese de pe vrej și felii de pepene suculent. Iar dacă mă gândesc la vara copilăriei mele, miroase fix ca această pufoasă prăjitură cu iaurt și vișine. Prăjitura cu care a crescut mama la sat, prăjitura cu care ne-a crescut pe mine și pe frații mei. Prăjitura pe care o iubește Otilia, fetița mea, atât de mult acum.

A fost și printre primele bunătăți la care mama m-a lăsat să o ajut în bucătărie. Curățam vișinele și degetele îmi rămâneau mov, toată bucătăria era plină de stropi din vișinele suculente, dar merita tot efortul. Pe cuvânt! O parte din vișine ajungeau în congelator, ca să ne bucurăm de compot dulce în timpul iernii și o parte ajungeau direct în această tartă.

Nu exista duminică în care pe masa din sufragerie să lipsească un platou cu pufoșenii tăiate în formă de romb. Fie că erau cu caise, piersici, cireșe sau vișine, le iubeam pe toate. 

Așa că de-a lungul timpului am tot încercat să refac prăjitura mamei. De data asta mi-a și ieșit așa cum o făcea ea.

Și acum îmi amintesc cum toate cantitățile erau măsurate cu ceșcuța de porțelan cu floricele mici pictate, cu margini ciobite, dar și de tava mare de cuptor în care crescuseră atâââția cozonaci și atâtea plăcinte. Am în minte imaginea cuptorului „Metalica”, pe lângă care mulți din generația noastră am așteptat pofticioși.

Dar hai să vă povestesc despre această prăjitură cu iaurt și vișine — delicioasă, simplă, cu gust de copilărie. 

Ingrediente pentru prăjitura cu iaurt și vișine:

  • 5 ouă;
  • 200 g zahăr;
  • 200 g iaurt;
  • 200 g făină;
  • 50 ml ulei;
  • sucul și coaja de la o lămâie;
  • 700-800 g vișine;
  • pentru decorat: zahăr pudră.

Mod de preparare:

1. E floare la ureche. Începe prin a pre-încălzi cuptorul la 180 de grade Celsius, fără ventilație, căldură sus și jos.

2. În două boluri separă albușurile de gălbenușuri. Albușurile le bați spumă fermă, ca de bezea, care nu cade. Gălbenușurile le amesteci împreună cu zahărul, iaurtul, făina, uleiul și lămâia.

3. Albușurile le integrezi ușor, lingură cu lingură, cu mișcări lente de jos în sus, în compoziția de gălbenușuri.

4. Toarnă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și presară fructele apăsând ușor cu vârful degetelor.

5. Pune la copt de 30 de minute la 180 de grade Celsius sau până când capătă o nuanță aurie.

6. După 10 minute de răcire, feliază și decorează cu zahăr pudră.

text și fotografii de Elena-Greta Apostol