„Pe vremea noastră toate roșiile aveau gust…” 

Așa îți dai seama că ai îmbătrânit, când începi să te gândești cu nostalgie la vremurile de demult. Dar cum să nu fim nostalgici după vacanțele petrecute la bunici, la țară? Pe atunci timpul nu era așa grăbit ca acum și chiar dacă nu știam ce înseamnă „să trăiești clipa”, asta făceam în fiecare zi. Savuram fiecare moment și fiecare fel de mâncare pentru că toate aveau gust — unul autentic, plin de aromă. Oh, dar dacă am fi știut atunci că ele vor păli în timp, să le fi apreciat mai mult… Roșiile însoțeau adeseori felul de mâncare — că era vorba de caș de oi, proaspăt adus de la stână, pită cu untură, picioci prăjiți sau mâncărușă — parcă toate erau mai bune când aveam roșii lângă.

Dacă de caș, untură sau picioci ai auzit, poate te întrebi ce e aia mâncărușă?

Un fel de „scrambled eggs”, pentru că și bunicii noștri știau să gătească rețete sofisticate. 😅 Doar că bunica mai punea și câteva bucățele de slănină și eventual o ceapă, de unde și denumirea de ouă pă jumări. Eu îți recomand să adaugi și câteva bucățele de caș lângă. Și musai să servești cald cu pită proaspătă și roșii de alea cu gust!

Dar să te pregătești de mers la coasă după, pentru că această rețetă nu e nici low fat și nici low carbs și cu siguranță are multe calorii. Dar pe vremea aia cine știa de așa ceva? Și la cât zburdam prin Calea Luncii și prin grădină bunicii, cu siguranță ardeam mai mult decât consumam.

Ingrediente pentru mâncărușă:

  • 4 ouă (de alea de la găini nestresate 😁);
  • 60-80 g de slăninuță sau chiar cârnați;
  • 1 ceapă mică;
  • 1 lingură de smântână sau de iaurt gras (opțional, dar atunci va fi nevoie și de o lingură de făină);
  • sare și piper.

Cum se prepară mâncărușa?

1. Ouăle se bat bine, se adaugă sare și piper, smântâna, dacă se folosește, și făina în ploaie. Se amestecă bine.

2. Slănină se taie cuburi și se rumenește ușor, apoi se adaugă ceapa, care nu trebuie prăjită, mai mult încălzită.

3. Apoi se adaugă ouăle și se amestecă totul la foc mediu. Se tot amestecă, din când în când, iar la final se poate rade niște caș peste și se pune capacul. Nu trebuie să iasă ca o omletă, ci cât mai „ruptă”. 

4. Mâncărușa se servește cald, cu pâine proaspătă și roșii stropite cu puțin ulei și sare.

Dar ia spune-mi, ție cum îți place să mănânci roșiile?

text și fotografii de Diana (@our.cooking.wander)