Produse artizanale făcute în județul Iași ajung pe Raftul cu Bunătăți Locale. Din 4 aprilie, producători locali din regiune aduc produse în șase magazine Profi din Iași, Pașcani și Hârlău.
Programul Raftul cu Bunătăți Locale, derulat de Profi, oferă micilor producători ocazia de a-și vinde produsele proaspete de carmangerie, lactate, produse apicole, paste făinoase, conserve, produse de patiserie și panificație, sucuri naturale și vinuri de soi. De asemenea, programul îi susține pe producători să continue să transmită gustul autentic și sănătos.


„Programul nu are o miză economică pentru Profi, fiind o altă cale prin care înțelegem să punem suflet în comunitate și în România, așa cum face fiecare dintre micii producători pe care i-am selectat. Ne asigurăm că ceea este bun și sănătos își găsește loc în retailul modern. Profi ajută micii producători locali care gătesc ca pentru propria lor familie să ajungă în cât mai multe gospodării din România, iar cei care vin în magazine pot regăsi gusturile autentice, din ingrediente atent selecționate. Este un angajament ferm pentru a păstra tot ceea ce este bun și ne face bine și a asigura un viitor pentru micii producători locali care pun suflet în România”, a declarat Călin Costinaș, Director General adjunct Profi.

℗ Acesta este un material susținut de Profi.
De ce să alegem produse de la Raftul cu Bunătăți Locale?
Dacă cumperi produse de la Raftul cu Bunătăți Locale, trebuie să știi că susții astfel eforturile micilor producători. Sunt vândute în cantități limitate, iar asta îi încurajează pe producătorii locali să păstreze modul de preparare tradițional și calitatea, fără a insista pe cantitate. Așadar, accentul cade pe prospețimea acestora și pe faptul că sunt realizate artizanal.
De la moara din sat direct la Raftul cu Bunătăți Locale
Tradiția este transpusă în prezent și capătă un suflu nou. În spiritul acesta a apărut și afacerea Ceciliei Țugulia, din satul Probota, județul Iași.
Valorificând munca tatălui său, care a făcut prima moară din sat în anii de după Revoluție, Cecilia a deschis acum șapte ani Magazia Morăriței. A diversificat activitatea morii, creând produse de panificație coapte în cuptor pe vatră cu lemne și vânzând făinuri și ulei presat la rece.

„Tata este morarul, cel care a început povestea. Datorită lui eu astăzi sunt aici și fac, probabil, cea mai sănătoasă pâine din Iași.”
La brutăria de lângă moară, morărița și ajutoarele sale coc pâine cu maia, pâine cu drojdie, baghete, cornuri, plăcinte, brânzoaice, biscuiți, prăjituri sau fursecuri.


Un gând despre Raftul cu Bunătăți Locale
„E un moment foarte important pentru producătorii locali. Pentru noi este esențială interacțiunea dintre producători și consumatori. Dacă programul Profi pune suflet în comunitățile din România, consumatorii trebuie să pună produsele în coș, să meargă în magazin și să aleagă aceste produse. Inițiativa nu poate merge mai departe fără sprijinul consumatorilor, fără alegerile lor”, a mai spus Cecilia Țugulia.

Produse de carmangerie afumate cu fum natural
Andrei și Andreea Podeanu au pus bazele unei afaceri acum patru ani, în satul ieșean Dorobanți. Au împrumutat niște bani la acel moment pentru a deschide Afumătoria noastră, un spațiu în care să afume produse de carmangerie cu fum natural.
Produsele pe care le creează sunt naturale, urmând cu atenție rețetele mamei sale. Andrei recomandă să gustăm mai ales pastrama și slănina.

Despre inițiativa Profi, Andrei spune că proiectul este ambițios și curajos: „supermarketurile de obicei au intenția de a avea profit cât mai mare. Eu am văzut altceva în proiectul acesta”.
„Am livrat zilele trecute la magazinele Profi și le spuneam celor de la recepție marfă: «nu sunt cele mai aspectuoase produse, fiind ambalate în vid, dar vă garantez că după ce desfaceți punga și scoateți din plastic, cu siguranță veți regăsi gustul copilăriei».”

Proiectul Raftul cu Bunătăți Locale a debutat în septembrie 2022 la Festivalul de la Apoș, din județul Sibiu. În 2023, programul a cuprins 120 de furnizori locali artizanali, cu peste 800 de articole tradiționale, prezenți în 25 de magazine Profi din 21 de localități. În 2024 s-au alăturat raftului județele Timiș, Sibiu și Olt, ajungând la peste 1 000 de articole disponibile pe Raftul cu Bunătăți Locale.
De la sat susține producătorii locali din mediul rural și nu numai. Am scris mai jos despre alte câteva Rafturi cu Bunătăți Locale:
• Gustul de altădată, pe Raftul cu Bunătăți Locale | Bistrița-Năsăud;
• Raftul cu Bunătăți Locale a ajuns și în Alba;
• Producătorii locali din Suceava și Botoșani prezenți cu produse în magazinele Profi;
• Producători locali din Olt își vând produse la Raftul cu Bunătăți Locale;
• Se deschide Raftul cu Bunătăți Locale în Timiș;

Recomandări din lada De la sat
• Doamna Formenti produce brânză italienească într-un sat din România (produsele făcute la Asociația Curtea Culorilor se regăsesc și ele pe Raftul cu Bunătăți Locale din Timiș)
• Apicultură cu sacrificii — Ninciu Ionuț vinde miere de la albinele sale din Brebeni, jud. Olt. (produsele apicole sunt la vânzare pe Raft)
• Drumul care hrănește – Via Profi – La invitația Profi am fost într-un press trip în nordul țării pentru a sta de vorbă cu producători locali prezenți cu produsele lor pe platforma online Via Profi
Lasă un răspuns