Producători locali din Olt își vând produse la Raftul cu Bunătăți Locale

℗  Acesta este un material susținut de Profi.

Începând cu 21 martie, Raftul cu Bunătăți Locale se lansează și în județul Olt. Magazine Profi din Slatina, Piatra Olt, Corabia și Scornicești vor avea bunătăți făcute după rețete tradiționale.

Programul „Raftul cu Bunătăți Locale” îi susține pe cei care creează, în zona Olt (și nu numai), produse din carne, lactate, pește, miere, uleiuri presate la rece, bere artizanală și vinuri de calitate. 

„Raftul cu Bunătăți Locale este programul nostru de suflet prin care ne arătăm respectul pentru rețetele curate și tradiționale și grija pentru comunitate. Ne asigurăm astfel că ceea este bun și sănătos își găsește loc în retailul modern. Aceasta este totodată și o modalitate prin care Profi ajută micii producători locali care gătesc ca pentru propria familie să ajungă la cât mai multe familii din România. Nu este doar un ajutor pentru micii producători locali, ci și pentru consumatorii care astfel pot găsi produse de calitate cu originea verificată. Toți producătorii pe care îi identificăm și ale căror bunătăți merită descoperite și savurate de cât mai multă lume se regăsesc și pe platforma Via Profi, iar de azi, și în magazine Profi din județul Olt”, a declarat Călin Costinaș, Director General adjunct Profi.

De la „apicultor de weekend” la producător local pe Raftul cu Bunătăți Locale

Unul dintre producătorii care își vând produsele la Raftul cu Bunătăți Locale din Olt este Marin Ionuț Ninciu. Este apicultor de 15 ani, dar a prins drag de albine de când se știe, fiindcă și bunicul, și unchiul, și tatăl său au fost la rândul lor apicultori. 

Foto: Ninciu Marin

A pornit de la un stup, iar astăzi crește 70 de familii de albine în satul Brebeni din județul Olt. După serviciu, lucrează în stupină, de cele mai multe ori singur, dar și alături de soția și de fiul său, atunci când se trage mierea, de exemplu.

Aprovizionează cinci magazine Profi din județul Olt, dar până să se deschidă Raftul cu Bunătăți Locale în județul Olt, a mai livrat produsele sale și la Drăgășani, în județul Vâlcea, și la Timișoara. Vinde mai multe tipuri de miere, miere-cremă, miere propolizată, cocktailuri apicole, fagure în miere polifloră sau fagure la caserolă. 

Cum vedeți colaborarea cu Profi?

„Este ceva extraordinar, totul e foarte bine organizat. Pentru mine a fost de mare ajutor o astfel de colaborare și a fost o invitație pe care am acceptat-o cu plăcere! În apicultura românească înscriși oficial suntem 40 000 de apicultori, pe lângă mulți alții care fac asta din pasiune, fără a fi înregistrați. Câți dintre aceștia oare nu și-ar dori să fie în acest proiect?”, răspunde cu entuziasm apicultorul.

Marin Ionuț Ninciu se regăsește și pe platforma Via Profi. Povestește amuzat că a fost sunat de echipa Profi când era în stupină, a crezut că e o farsă inițial. „Cine sunt oamenii aceștia? Cum m-au găsit pe mine?! Am luat laptopul seara și am căutat pe internet, apoi mi-am dat seama, după cercetări, că e real”.

Foto: Ninciu Marin

De ce să alegem produse de la Raftul cu Bunătăți Locale?

Toate produsele de la Raft sunt în cantități limitate și doar în anumite magazine. În acest fel se prețuiește modul de preparare, miza fiind calitatea acestora. Accentul vizează prospețimea și faptul că ele sunt create artizanal. 

Gaetan Pacton, Directorul General Profi, spune că încurajează producătorii locali să facă ce știu ei mai bine, cu suflet. „Participanții primesc sprijin în realizarea documentației și obținerea avizelor necesare pentru vânzarea conformă a produselor lor, în timp ce Profi le facilitează distribuția prin flota proprie și oferă suport în promovarea lor.”


Inițiativa „Raftul cu Bunătăți Locale” a debutat în septembrie 2022 la Festivalul de la Apoș, din județul Sibiu. În 2023, programul a cuprins 120 de furnizori locali artizanali, cu peste 800 de articole tradiționale, prezenți în 25 de magazine Profi din 21 de localități. 

De la sat susține producătorii locali din mediul rural și nu numai. Am scris mai jos despre alte câteva Rafturi cu Bunătăți Locale: