Maftei Corneliu

Producătorii locali din Suceava și Botoșani își vând produsele în magazinele Profi

Raftul cu Bunătăți Locale poate fi găsit, începând cu luna iunie, și în magazinele selectate Profi din județele Suceava și Botoșani. Cumpărătorii pot alege preparate de la producători locali, care pun pe raft produse proaspete din carne, lactate, pește, făinoase, miere, vinuri din soiuri alese, zacuscă, dulceață, sucuri naturale după rețete tradiționale. Astfel, Profi susține producătorii locali, dar în același timp le și oferă clienților produse proaspete, realizate artizanal.

„Punem suflet în România și susținem inițiativele acestor oameni harnici și pricepuți care pregătesc bunătăți la ei în gospodărie sau în cooperative. Raftul cu Bunătăți Locale este modul în care Profi ajută acești producători, care gătesc ca pentru propria familie, să poată ajunge la cât mai multe familii din România. Nu este doar un ajutor pentru micii producători locali, dar și pentru consumatorii care pot să găsească produse de calitate, sănătoase și gusturi autentice”, a declarat Călin Costinaș, Director General adjunct Profi, la evenimentul de lansare a Raftului cu Bunătăți Locale. Toți producătorii locali identificați de profi se regăsesc și pe platforma Via Profi.

Călin Costinaș, Director General adjunct Profi.
Călin Costinaș, Director General adjunct Profi.

Am căutat să aflăm povestea câtorva producători de la sat.


22 de ani de apicultură

La Oroftiana, în Botoșani, unde se agață harta în cui, Cornel Maftei produce miere și alte produse apicole de 22 de ani. „Am găsit întâmplător o carte despre apicultură și m-am regăsit în viața albinelor, eu fiind militar 29 de ani. Ele sunt foarte organizate, disciplinate și corecte”, povestește Corneliu Maftei. A început cu o familie de albine, iar acum are peste 200 de familii.

Maftei Corneliu
Corneliu Maftei este apicultor de 22 de ani.

Din 2009, au primit certificarea de produse bio. După ce s-au documentat și au înțeles cât de importantă este obținerea de produse naturale, au schimbat toată ceara din stupi cu ceară naturală, adusă tocmai din Germania. Tot în acel an, a primit oferta de a vinde toată mierea angro, însă a refuzat oferta, chiar dacă ar fi avut venituri mai mari. „Ne-am dorit ca românii să mănânce produse sănătoase, făcute de noi. Acum, 14 ani mai târziu, încăpățânarea și ambiția noastră a dat roade, fiind recunoscuți la nivel național”, spune Corneliu Maftei. Iar colaborarea cu Profi le susține munca și dorința ca produsele lor, făcute și vândute în cantități mici, să fie consumate și apreciate.

Dintre produsele apicole produse la Oroftiana, puteți găsi la „Raftul cu Bunătăți Locale” miere pură sau miere cu pulbere de plante, cum ar fi menta sau cătina. Acestea sunt întâi uscate și măcinate, iar ulterior amestecate cu mierea de albine. „Pe lângă faptul că este aromată și o consumă cu drag copiii și adulții, menta este și un relaxant muscular al căilor respiratorii. Iar o linguriță de miere cu mentă înlocuiește o cană de ceai”, spune Cornel Maftei.

miere cu pulbere de mentă

S-au întors acasă și-au pornit o afacere cu lavandă

După 10 ani de locuit în Anglia, Adela Hostiuc s-a întors, împreună cu familia ei, acasă la Suceava. Au plantat aici un lan de lavandă și au pus bazele companiei „Fresh Lavander”. „Când eram în căutarea unei idei care să ne ofere o ocupație și un venit în același timp, Dumnezeu ne-a scos în cale ideea aceasta cu lavanda. Asta se întâmpla în 2020, iar anul acesta reușim să scoatem a doua producție de lavandă”, povestește Adela Hostiuc.

Adela Hostiuc, proprietara Fresh Lavender.
Adela Hostiuc, proprietara Fresh Lavander.

Este o afacere de familie, iar până acum au produs ulei esențial de lavandă, buchete de lavandă, diverse aranjamente și bile de baie. Adela Hostiuc spune că începând cu anul acesta vor produce și sirop de lavandă. „Lavanda are foarte multe proprietăți, pe care nici eu nu le cunoșteam înainte de a începe această afacere. Are un efect relaxant, de aceea este foarte utilizată în aromaterapie. De asemenea, este foarte apreciată și în domeniul culinar, dând o aromă foarte faină ciocolatei de casă”, spune proprietara Fresh Lavander.

Colaborarea cu Profi este abia la început, iar imediat ce vor finaliza prima producție de sirop de lavandă, aceasta va ajunge pe „Raftul cu Bunătăți Locale”. Fresh Lavander poate fi găsit în Ipotești, pe str. Decebal, nr. 69, județul Suceava.

produse din lavandă

Raftul cu Bunătăți Locale ajunge în toată țara

Începând cu iunie 2023, „Raftul cu Bunătăți Locale” poate fi găsit în magazinele Profi din șase județe din țară: Cluj, Dâmbovița, Bistrița, Alba, Suceava și Botoșani. Până la finalul anului, Profi își propune să implementeze această inițiativă în peste 10 zone ale țării și să reunească peste 150 de producători locali.

„Pentru Profi, susținerea producătorilor locali înseamnă acțiuni concrete, realizate în sprijinul acestora. Participanții la acest program primesc ajutor în realizarea documentației și obținerea avizelor necesare pentru vânzarea conformă a produselor lor, Profi facilitează distribuția acestora prin flota proprie și oferă suport în promovarea lor. Profi le oferă micilor producători locali și condiții comerciale preferențiale, preluând marfa  direct de la unitatea de producție,  achitând-o rapid și nefăcând retur de produse”, a spus Gaetan Pacton, Director General Profi.

Gaetan Pacton, Director General Profi.
Gaetan Pacton, Director General Profi.
  • În Suceava, Raftul cu Bunătăți Locale își întâmpină clienții la Profi Super, în Sf. Ilie, din Județul Suceava, la adresa strada Morii, nr. 194, dar și la din magazine Profi din alte cinci localități ale județului: Suceava, (str. Nicolae Balcescu, nr. 4), Bosanci (str. Sucevei nr. 8-10), Marginea (str. Principală), Rădăuți (Piața Unirii, Nr. 5) și Câmpulung Moldovenesc (str. Dimitrie Cantemir Nr. 2).
  • În Botoșani, Raftul cu Bunătăți Locale poate fi găsit la magazinul Profi Super din Strada Primăverii, nr. 15, Bl. 24, Sc. B, Botoșani, dar si la Dorohoi, pe Bulevardul Victoriei nr. 3-5.
Raftul cu Bunătăți Locale

℗  Acesta este un material susținut de Profi.