O bibliotecă într-un autobuz

În octombrie 2021, am povestit despre Mona Vlai, tânăra care s-a mutat din Timișoara la Fibiș, satul în care a copilărit, unde lucrează ca învățătoare.

Săptămâna aceasta vă spunem despre unul dintre cele mai noi proiecte ale Monei, BiblioZaurul 📚🦕 — un autobuz scos din uz și transformat într-o bibliotecă pentru elevii școlii. 

Când Mona Vlai era învățătoare la clasa pregătitoare, și-a pus întrebarea unde vor citi copiii în anii următori. La momentul respectiv, în școala de la Fibiș exista un spațiu foarte mic care ținea loc de bibliotecă — un soi de depozit de cărți, pentru că atât permitea spațiul. Așa că a început să caute soluții și a văzut pe internet diferite imagini cu autobuze transformate în biblioteci. Nu a îndrăznit însă să viseze la așa ceva, până nu i-a văzut pe cei de la EduBuzz, care au transformat un autobuz vechi într-un spațiu pentru activități de tip afterschool. „Când am văzut EduBuzz mi-am zis că dacă s-a putut la Augustin, în Brașov, se poate și la noi”, povestește Mona Vlai. 

Așa că a început să caute un autobuz scos din uz pentru a-l transforma în ceea ce visa: un loc de lectură pentru elevi. Nu știa de unde va lua banii necesari, nu știa când se va întâmpla asta, dar a început să caute soluții. Așa a aflat de Timotion, un proiect prin care oamenii aleargă pentru a susține diferite cauze. Mona a înscris ideea cu BiblioZaurul, ei au acceptat-o, iar de acolo lucrurile au început să se întâmple. A alergat la maraton alături de mai mulți susținători și a strâns banii pe care ea îi considera necesari pentru transformarea autobuzului, dar și pentru câteva ateliere pentru copii.

„Ne-am bucurat de sprijinul comunității locale foarte mult. Am avut prieteni ai părinților de la școală care ne-au ajutat cu sfaturi sau cu manopera, pentru că au înțeles că puțin de la cineva cu puțin de la altcineva se adună. Cel mai complicat mi s-a părut când au început lucrările, pentru că nu e domeniul meu. Mi-a fost greu să cumpăr materiale și să iau decizii, dar am avut noroc de oamenii din jurul meu, care m-au ajutat atunci când am avut nevoie și le sunt recunoscătoare pentru asta”, povestește învățătoarea. 

Acum BiblioZaurul găzduiește ateliere pentru copii. Au fost scoase scaunele vechiului autobuz, a fost înlocuită podeaua, au fost adăugate corpuri de iluminat, a fost cumpărat mobilier, s-a realizat o igienizare interior-exterior și s-a turnat o placă de beton pe care va fi așezat autobuzul-bibliotecă. Pe lângă elevii din Fibiș, BiblioZaurul a fost vizitat și de copii din alte școli din împrejurimi. „Noi le punem la dispoziție cărți și materiale necesare pentru a se realiza diferite ateliere”, spune învățătoarea.

Chiar dacă visul Monei de a avea o bibliotecă în curtea școlii a devenit realitate, proiectul BiblioZaurul nu se oprește aici. Acum învățătoarea se pregătește de o nouă ediție Timotion, unde va alerga pentru a aduce și mai multe activități pentru copii la Fibiș: ședințe de logopedie și terapie, un perete muzical, o scenă de teatru și chiar tabere de vară. 

• fotografii din arhiva Monei Vlai