Plimbări prin Pădurea Bârnova

În satul ieșean Bârnova, food-bloggerul Dana Burlacu Visternicu, alături de Oaza Taină Vie, organizează duminica plimbări în pădure, care se încheie cu o degustare de produse.

Oaza Taină Vie din Bârnova este un loc care îi aduce împreună pe iubitorii de natură. Propun ture ghidate cu biciclete asistate electric, au o cafenea, câteva locuri de cazare și mulți stupi de albine. Cei care pleacă la drumeție prin pădurea Bârnova pot să își încarce aici bateriile fie la plecare, fie la sosire.

Așa am pornit și noi, alături de Dana, de la Prăjiturici și altele, și de alți participanți la turul „Hrișcă, miere și mișcare”, după ce am savurat un espresso în căni de lut cu motive cucuteniene. 

„Vom parcurge un traseu mai lung decât de obicei, iar la întoarcere gustăm din hrișcă și leurdă”, a fost încurajarea Danei înainte de a porni. Am ieșit din curte și am luat-o pe un drum de țară îmbrățișat, de o parte și de alta, de arbuști sălbatici și de meri înfloriți. 

Când am pătruns în pădurea Bârnova, ne-am însoțit de triluri de păsări și de priveliști aproape montane. Nu mai fusesem până acum pe traseul acesta, dar nici nu mă speriasem, în septembrie anul trecut am parcurs unul dintre traseele care duc spre vârful Toaca din Masivul Ceahlău. Putea fi mai rău la Bârnova?

Pe ici, pe colo, covoare verzi de leurdă, mai bogate sau mai modeste, se întindeau la marginea potecii pe care mergeam. Leurda a fost ingredientul-vedetă al primului eveniment dedicat mâncării și mișcării, acum trei ani. La acea primă plimbare au fost șase persoane, dintre care două au revenit și la turul acesta, de pe 7 aprilie. Cu un entuziasm aparte le mărturiseau Danei și celor prezenți: 

„Ne-a plăcut și plimbarea, dar și mâncarea de la final! Am gătit și rețetele acasă, am făcut atunci un kilogram de unt cu leurdă pe care l-am băgat la congelator”.

Și dacă pe jos era destul de verde, privind în sus vedeai încă amprentele iernii. Coroanele copacilor încă nu prinseseră straie verzi. Teii ne protejau timizi de soare cu frunzele lor micuțe. Apropo de tei! Am aflat și noi că cel mai mare areal de tei din țară se află aici, în Pădurea Bârnova, prilej grozav pentru albinele din zonă, au de unde culege din plin polen de la florile de tei.

Spre finalul traseului, la urcare, am dat de o porțiune de teren în stil carusel, cu urcușuri și coborâșuri. Ar fi semnele unei foste cetăți dacice. După ce-am trecut de ele, am ajuns la punctul final, la observatorul de păsări și de mistreți. Lângă acesta e și o mică baltă unde se adună apa din precipitații și unde se adapă animalele pădurii.

Pe drum înapoi spre Taină Vie am cules și o mână de leurdă — suvenir comestibil. După așa mișcare, de aproximativ două ore jumătate, ne-am bucurat nu doar ochii, ci și pântecele, cu diverse culori și gusturi.

Produsele pe care le-am gustat au fost făcute de Dana de la Prăjiturici și altele, din ingrediente pe cât posibil locale și de sezon:

  • pâine cu semințe, din 25% făină de hrișcă;
  • chifteluțe din legume cu hrișcă și pesto de leurdă;
  • brânză de capră cu nuci, fructe și dulceață de ardei iute;
  • desert cu hrișcă, căpșuni și lapte de cocos.

Atunci am descoperit hrișca, dar și că nu e o cereală, ci o pseudo-cereală; e de fapt, o leguminoasă, ce nu conține gluten.

Din categoria licorilor am degustat ceai din plante locale cu miere de albine și o băutură din sirop de păpădie — făcut de mama Danei — cu apă.

Esența acestor evenimente este un prilej de socializare pentru toți cei care participă, dar și o gură imensă de aer proaspăt. Parcurgi porțiuni mai dificile sau mai ușoare, dar oricum ar fi, cum vorbești cu pădurea nu vorbești cu nimeni

„Asociem mâncarea cu mișcarea și alegem o temă cu un ingredient principal. În felul acesta promovăm produse locale, cum este mierea sau brânza, și integrăm produse de sezon pe cât putem, dar folosim și alte ingrediente. De exemplu am folosit lapte de cocos pentru desert, ca să fie de post”, a spus Dana. 

Fotografii de Ionuț Teoderașcu.

Acum câteva săptămâni ne-am propus să luăm pulsul unui târg de sâmbătă în comuna Coarnele Caprei din Iași. Am dat două zile telefoane la primărie, le-am scris pe e-mail și pe pagina de facebook, dar n-am primit niciun răspuns. Am fost sâmbătă dimineață în sat și am vorbit cu câțiva săteni, de la care am aflat că nu se mai ține târgul de vreo doi ani. Totuși, târgul de la sat rămâne pe lista noastră de subiecte.

Recomandări din lada De la sat

  • Asociația Acasă în Banat pregătește a șasea ediție a Color the Village/Colorează Satul. Între 6 și 8 iunie, voluntarii se vor reuni din nou, iar în trei zile vor zugrăvi 30 de case din satul timișean Altringen.
  • Pe 17 aprilie am fost la spectacolul de dansuri populare al Baletului Național Joc din Chișinău, de la Iași. Ne-am încărcat cu energie și voie bună și vă recomandăm să mergeți să-i vedeți dacă aveți ocazia, fie la ei acasă, fie la evenimente în România.
  • ℗ Produse artizanale făcute în județul Sibiu pot fi cumpărate de la Raftul cu Bunătăți Locale.
  • Weekendul viitor, 27-28 aprilie, la Domeniul Regal de la Săvârșin se desfășoară „Suflet de România”, un festival organizat de Profi, care conectează meșteșugarii, artizanii și micii producători cu comunitatea. Am scris aici cum a fost prima ediție.