Feciorească de pe Mureș

Ne vine greu a crede că mai sunt oameni care o să rămână indiferenți la imaginea femeii călărind pe melodia „Feciorească de pe Mureș”, a taragotistului Dumitru Fărcaș. Da, despre genericul emisiunii Tezaur Folcloric îți vorbim, cea pe care măcar o dată trebuie s-o fi văzut cu bunicii, părinții sau vecinii, în duminicile lungi și leneșe din copilărie.

Emisiunea realizată și prezentată de Mărioara Murărescu a fost transmisă pentru prima dată în februarie 1983. Pe atunci nu avea încă un generic, dar întâmplător sau nu, cel care a deschis cea dintâi ediție a fost chiar Dumitru Fărcaș, însoțit de Orchestra „Mărțișorul” din Cluj. Ulterior, când realizatoarea era în căutarea unui început potrivit pentru emisiunea ei, a dat pur și simplu peste piesa taragotistului pe care îl îndrăgea atât de mult și a asociat-o imediat cu un filmuleț din arhiva TVR-ului în care o amazoană călărea un cal alb pe o câmpie. Astfel s-a născut genericul-ecou ce încă răsună peste generații.

Dacă faci liniște și dai play mai jos, poți să-l auzi și, dacă ai nevoie, să-l lași să te ducă în locul de care îți e dor. Poți să ne scrii și să ne povestești unde ai ajuns ascultându-l.

•

text de Andreea Anton