Am crescut la oraș, însă vacanțele le-am petrecut mai mult la sat, atât la bunica din Rona de Jos (Maramureș), cât și la mamaia și tataia din Dofteana (Bacău). Deși totul pare diferit între Ardeal și Moldova — tradiții, obiceiuri, mâncare — cred că am fost norocoasă să le pot experimenta pe amândouă și să cresc într-o familie în care s-au îmbinat tradițiile atât în bucătărie, cât și în afara ei.
În casa mică din capătul uliței maramureșene eram mereu cel puțin trei-patru verișori în vacanță la bunica. Împărțeam aceeași cameră, același pat, aceleași jocuri și era o bucurie să mâncăm împreună. Dintre preparatele care îmi plăceau cel mai mult au fost și au rămas și azi – hremzle sau așa cum le numea bunica, cocuți.
Hremzlele sunt la origine un preparat evreiesc întâlnit în zona Maramureșului Istoric (Sighetu Marmației și satele dimprejur), dar și în alte zone ale țării sau din Estul Europei unde au fost comunități mari de evrei. În fiecare zonă, însă, rețeta a fost adaptată.
Aceste mini clătite din cartofi se pregăteau mai ales toamna, atunci când se scoteau cartofii. Se alegeau cei mai mari cartofi pentru a fi mai ușor de dat pe răzătoare. Tata îmi povestea că atunci când erau ei copii, nu se săturau niciodată de cocuți. Și asta nu doar pentru că erau delicioși, dar și pentru că erau mulți frați, mai exact nouă, și niciodată nu ajungeau. Ce-i drept, dacă ne-am fi adunat și noi toți cei 21 de nepoți ai Ileanei lu’ Văsi a lu’ Petre nu cred că ar fi reușit bunica să ne sature nici cu un vailing plin de cocuți. Fie vorba între noi, și azi aș putea mânca nenumărați fără să mă satur.
Parcă aud și acum cum sfârâie uleiul din tigaia încinsă pe plita sobei din colțul camerei. Dar nu te mai țin la povești să îți fie și mai tare poftă și îți las rețeta.
Iată de ce ingrediente ai nevoie pentru 15-16 hremzle:
- 5-6 cartofi mari
- 2 ouă
- 1 lingură mare de smântână de casă
- 1 lingură de făină
- sare și piper
Mod de preparare:
Cartofii se dau pe răzătoarea mică, iar apoi se scurg bine de excesul de apă. Într-un vas încăpător se amestecă cartofii cu ouăle și smântâna, iar făina se adaugă ulterior împreună cu sarea și piperul. Dacă este nevoie, adaugă mai multă făină. Compoziția trebuie să fie omogenă, dar să nu fie lichidă.
Se prăjește în ulei încins. Se ia câte o lingură de compoziție, se pune în tigaie și se întinde ușor. Se scot pe un șervețel de hârtie pentru a absoarbe excesul de ulei. Se servesc calde. Se poate rade cașcaval peste.
Lasă un răspuns