Casa Memorială „Ion Borcea”, Județul Bacău

Acasă la părintele oceanografiei românești

Proiectul editorial „De la sat” susține inițiativa „Muzee de la sat” la care iau parte doi dintre sătenii co-fondatori, Ionuț și Nicoleta. 28 de muzee din zona rurală a regiunii Moldova pot fi vizitate online prin intermediul tururilor virtuale 3D interactive și a altor materiale multimedia. Timp de 20 zile, echipa a parcurs peste 5.500 de kilometri pentru a realiza materialele necesare. Platforma www.muzeedelasat.ro a fost lansată pe 1 decembrie 2021 și este disponibilă în limbile română și engleză. Proiectul „Muzee de la sat” este realizat de Real-Tour RO și co-finanțat de AFCN. În fiecare lună povestim pe larg, aici, despre un muzeu.

În Racova, o comună vecină a orășelului băcăuan Buhuși, bați un pic de drum ca să ajungi la poarta muzeului din sat. De la intrare se vede o curte uriașă, cu o alee sculptată din iarbă, alături de mulți pomi fructiferi bătrâni, uitați parcă de vreme. La capătul acestei alei se află o casă înaltă, cu aspect masiv, de conac, construită în stil românesc, la intrarea căreia stă scris „Casa Memorială Ion Borcea”. 

Casa Memorială „Ion Borcea”, Județul Bacău – vedere din dronă.

Ion Borcea a fost unul din cei opt copii ai familiei Marcu-Borcea, care și-a petrecut aici copilăria și adolescența. Viața la țară a fost un imbold pentru Ion Borcea, căci a cutreierat zăvoaiele râului Bistrița și pădurile care înconjoară satele învecinate. Asta i-a trezit pasiunea pentru animale, formându-se apoi ca biolog la facultatea de științe a Universității din Iași, pe care a absolvit-o în 1900. 

După câțiva ani de studii în Franța și Italia, unde s-a specializat în mai multe domenii, s-a întors în România. În 1926 a înființat Stațiunea Zoologică Marină din Agigea, în județul Constanța, deschizând orizonturi pentru cercetarea vieții marine a Mării Negre. Astăzi, vizitatorii care ajung la casa din Racova pot observa câteva dintre frânturile vieții profesionale și personale ale sale: biroul său de lucru, camere dedicate oceanografiei românești și insectelor, cu exponate aduse de la stațiunea din Agigea, precum și o cameră de locuit, cu lucrușoare vechi ale familiei. 

Biroul de lucru al omului de știință.
Cameră de zi. Pe pereți, portretele părinților lui Ion Borcea.

Nici atunci când a ajuns profesor universitar, nu și-a uitat rădăcinile. Când pleca cu studenții de la Iași către Agigea, avea grijă să poposească la conacul părintesc, pentru a le arăta acestora cum și-a început cariera, dar și ce descoperiri mai făcuse. Își invita adesea, la Racova, colegi și discipoli din domeniul zoologiei pentru cercetări științifice.

Expoziția de pe hol, cu fotografii ale profesorilor și discipolilor lui Ion Borcea.

Savantul a scris lucrări științifice în numeroase domenii: oceanologie, muzeologie, fauna Mării Negre etc. Viața sa s-a sfârșit în 1937, la Agigea, însă a fost înmormântat în satul natal, în cavoul familiei. În 1971, o parte a casei părintești a fost donată de sora lui Ion Borcea, pentru a fi amenajată în scop turistic și deschisă vizitatorilor.

Încăperea dedicată zoologiei românești, cu piese de la Stațiunea din Agigea.

Poate nu știai: Deși este consemnat faptul că a murit în urma unei septicemii, sunt surse care afirmă faptul că moartea lui Ion Borcea ar fi survenit în urma înțepăturii unei pisici de mare. O moarte similară, dar mediatizată, a avut și cunoscutul ecolog Steve Irwin, mort în 2006.

Exponat din muzeu: pisică de mare.