„Nu îmi cunosc țara.”

August e o lună a vacanțelor, iar pentru noi e cunoscută drept „luna în care se întorc românii acasă”. O parte dintre ei își fac timp să călătorească prin țară, să viziteze locuri de care au auzit pe internet, la televizor sau de la cunoscuți. Și vor să le vadă cu ochii lor, să fie și turiști la ei acasă. 

Aura a părăsit România acum 18 ani, pentru o viață mai prosperă în Spania. Până la cei 23 de ani nu a apucat să viziteze România și mărturisește cu regret: „nu îmi cunosc țara”. Când s-a întors în prima vacanță acasă a ales să-și ducă soțul, un spaniol, în zona Brașovului și pe Valea Prahovei. Au vizitat Castelul Peleș și Castelul Bran. Au ales așa, în acel august, pentru că voiau o zonă de munte, unde să fie răcoare, dar și pentru că știau că acolo sunt „case frumoase de vacanță”. Probabil alegerea a fost motivată și de faptul că ea locuiește într-o zonă relativ uscată a Spaniei, cu veri caniculare. Acea vacanță a fost în familie, cu mama și familia unei surori. Se gândește ca următorul concediu în România să fie la sat, la bunica ei ca să-și vadă toate rudele. Iar dacă timpul îi va permite, ar vrea să parcurgă Transfăgărășanul, „acolo unde sunt multe curbe”. 

Castelul Bran

Maria și Gheorghe au plecat din România acum mai bine de 15 ani și au locuit în Grecia, Elveția și Germania. Încearcă să vină anual în țară și reușesc să-și facă concediul în august. În afara zilelor petrecute cu familia, își rup din timp ca să descopere locuri din România. Au fost la mare, în Eforie Nord și Costinești, la munte, iar acum trei ani au bifat Bucovina. Și-ar dori să exploreze și Delta Dunării, „pentru plimbări pe canale și relaxare”. O cunoștință din Elveția le-a spus că a citit foarte multe cărți despre Delta Dunării, iar ei s-au simțit ciudat când au văzut că „știa mai multe despre deltă decât noi”. Își doresc ca locurile în care merg în vacanță în țară să fie turistice, să aibă terase, locuri faine de luat masa și locuri animate, nu pustii.

Delta Dunării

În 2013, Valentin a plecat la studii în străinătate, alegând Danemarca. Cel mai des vine în România pe timpul verii, în iulie sau august, dar și iarna, ca să prindă Crăciunul și Anul Nou. Primul loc pe care-l pune pe hartă e Humulești, la bunica: „e o liniște de nedescris în satul acela, mai ales sufletească; îmi încarc bateriile”. Apoi, în funcție de anotimp, merge vara în Vama Veche sau la drumeție pe un traseu montan cu prietenii, iar iarna alege Poiana Brașov pentru pârtie. „Acestea două sunt ca niște tradiții nescrise pentru mine”, când vine vorba de vacanțe în România. Rânduiala de peste ani a lui Valentin s-a schimbat în ultimii doi ani din cauza restricțiilor de circulație.

Casa si Muzeul Memorial „Ion Creangă” din Humulești

Oana locuiește în Statele Unite ale Americii de șapte ani. Alege să vină în țară atunci când biletele de avion au tarife moderate, de obicei în septembrie-octombrie. Spune că nu prea merge în vacanță, căci „sunt doar două săptămâni pe care prefer să le petrec cu familia”. Totuși, e norocoasă că bunica sa locuiește în zona Banatului montan, chiar pe Cheile Nerei: „așa că atunci când merg acolo e ca o vacanță”. Călătorește singură sau cu soțul ei și își amintește că ultima dată când a sosit în România au mers la Castelul Corvinilor. Au ales așa pentru că soțul nu a fost până acum și a fost și o vacanță alături de bunica.

Castelul Corvinilor, foto: Zig Zag prin România
•

text de Nicoleta Felea
fotografii de Ionuț Teoderașcu
rubrică realizată în colaborare cu
Zig Zag prin România