Vărzări

În casa bunicii mele de la Ungheni, sâmbăta era zi de pâine. După o dimineață lungă de plămădit, frământat și dospit, bunica avea grijă să pună deoparte câteva turte pufoase de aluat, pentru vărzări. Așa numim noi în Basarabia, plăcintele cu cireșe sălbatice coapte pe frunze de hrean. 

Ca vărzările să iasă bune-bune, bunica mă trimitea să culeg cireșe de pe ogoarele lui moș Ilie. De mult trecut de 80 de ani, cu ochi albaștri, barbă albă, cu mâinile bătătorite și spatele gârbovit, îmi aducea o scară lungă de lemn și o rezema atent de tulpina copacului. „Hai, sui, copchile!”, parcă-i aud vocea moale și-acum. 

Mici de tot, cu un gust dulce-amărui, pielița de un roșu închis, strălucitoare, culesul de cireșe în scurt timp devenea greu și obositor. Ca să sporesc efortul, cu o mână culegeam și puneam în căldare, cu alta îndoseam în gură până plesneam. 

Îndată ce simțeam că m-am săturat, începeam să socot timpul petrecut în pom. Mă gândeam că bunica cel mai probabil a dat pâinea în cuptor și așteaptă îngrijorată să mă întorc mai repede acasă. Îmi legam sandalele într-un nod, le aruncam pe umăr, înșfăcam căldarea și o rupeam în fugă la vale.

Cu ajutorul unui sucitor, bunica mai întâi întindea aluatul într-o turtă rotundă. Urmau câteva mâini de cireșe spălate, pe mijloc, și câteva linguri mari de zahăr presărate deasupra. Trăgea ușor de capete ca să le întindă, le aducea pe mijloc și apoi le închidea împreună. Una câte una, bunica vrăjea o duzină de vărzări burduhoase, le transfera cu grijă pe frunze verzi de hrean culese de sub butucii de viță de vie și dintr-o mișcare, le arunca cu lopata în jăraticul încins. La scurt timp, sfârâitul sucului de cireșe și mirosul dulce ne dădeau vestea că vărzările sunt gata.

Vărzări – plăcinte cu cireșe negre

Cantitatea totală: 6 plăcinte

Iată de ce ingrediente ai nevoie pentru aluat:

  • 500 g făină
  • 8 g drojdie uscată
  • 8 g sare
  • 325-350 ml apă călduță
  • Ulei vegetal pentru uns plăcintele

Iată de ce ingrediente ai nevoie pentru umplutură:

  • 1200-1500 g cireșe negre cu tot cu sâmburi (sau scoși, opțional)
  • 150 g zahăr (sau după gust)
  • Frunze de hrean pentru copt (opțional)

Mod de preparare:

Într-un vas încăpător, pune făina, drojdia uscată, sarea și amestecă-le împreună. Adaugă apa puțin câte puțin și frământă până obții un aluat neted și uniform. Acoperă vasul cu un prosop și lasă aluatul să crească până își dublează volumul. 

După ce aluatul a crescut, răstoarnă-l pe blatul de lucru ușor înfăinat. Formează 6 bile de mărime egală și lasă-le la odihnit sub prosop, pentru încă 10-15 minute.

Preîncălzește cuptorul la 200oC. 

Ia o turtă și întinde-o în formă de cerc, aproximativ 20 de cm în diametru. Aranjează cireșele pe mijloc și presară deasupra o lingură de zahăr. Unește capetele laterale spre centru și închide bine plăcinta. Procedează la fel cu restul turtelor. Transferă plăcintele pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, unge-le ușor cu ulei vegetal și dă-le la cuptor pentru 25-35 de minute sau până se rumenesc frumos. 

•

text și fotografii de Marina Musteață

Născută în Basarabia, la Chișinău, Marina Musteață locuiește, de aproape 8 ani, în Statele Unite, San Francisco. De profesie este patiser și are peste cinci ani de experiență în restaurante fine-dining. Marina este autoarea cursului online, în limba română, despre pâinea artizanală – „Ghidul tău în arta pâinii cu maia”.