Produse artizanale făcute în Sibiu, pe Raftul cu Bunătăți Locale

℗  Acesta este un material susținut de Profi.

Începând din 11 aprilie, Raftul cu Bunătăți Locale este disponibil și în județul Sibiu. Producători locali din județ vin cu cele mai alese bucate și le vor expune în trei magazine Profi din Sibiu și într-unul din Șelimbăr. 

Programul derulat de Profi oferă micilor producători ocazia de a-și vinde produsele proaspete din carne, dar și lactate, miere, produse de patiserie, sucuri naturale și vinuri de soi.

„Raftul cu Bunătăți Locale este cea mai naturală și sinceră declarație de dragoste pentru România și români, pentru meșteșugul autentic și artizanii gustului bun. Ne asigurăm că ceea este bun și sănătos își găsește loc în retailul modern. Profi ajută micii producători locali care gătesc ca pentru propria lor familie să ajungă la cât mai multe familii din România, iar cei care vin în magazine pot regăsi gusturile autentice, din ingrediente atent selecționate, meșteșugite cu dragoste de micii producători din județul Sibiu. Toți producătorii care constatăm că fac bunătăți ce merită descoperite și savurate se regăsesc pe platforma Via Profi, iar de azi produsele lor și-au găsit loc și la Raftul cu Bunătăți Locale din magazine Profi selectate din județul Sibiu, putând astfel ajunge la cât mai multe familii”, a declarat Călin Costinaș, Director General adjunct Profi.

De ce să alegem produse de la Raftul cu Bunătăți Locale?

Ai opțiunea să cumperi produse de la Raftul cu Bunătăți Locale pentru că susții astfel eforturile micilor producători, pentru că sunt vândute în cantități limitate, tocmai pentru a păstra modul de preparare tradițional și calitatea, fără a insista pe cantitate. Practic, accentul cade pe prospețimea acestora și pe faptul că sunt realizate artizanal. 

„Raftul cu Bunătăți Locale ajută micii producători să existe și să se dezvolte, dar și consumatorii să ajungă la gusturile autentice pe care le apreciază, la produse proaspete și sănătoase pe care să le împartă cu familiile lor. […] 

Participanții la acest program primesc inclusiv ajutor în realizarea documentației și obținerea avizelor necesare pentru vânzarea conformă a produselor lor, în timp ce Profi le facilitează distribuția prin flota proprie și oferă suport în promovarea lor”, explică Gaetan Pacton, Directorul General Profi.

Sucuri naturale făcute la Cisnădie

Paul Gheorghiță din Cisnădie a început o afacere de familie după ce a văzut că etichetele produselor din magazine sunt majoritatea interminabile și foarte multe dintre ele încep cu „zahăr”. A lansat întâi un bulion de roșii, făcut exclusiv din pulpă de roșie crescută în câmp deschis, și a continuat cu nectarul de caise și cu untul de migdale. 

„Produsele sunt prelucrate manual, nu au niciun conservant adăugat. De exemplu, nectarul de caise este făcut din caise proaspete, pe care le iau de la Însurăței, din județul Brăila. Caisele sunt procesate toate în ziua în care sunt aduse, adăugăm puțină apă — căci altfel ar fi gem — și îndulcitor natural, respectiv fructoză din porumb.

Untul de migdale vine în trei sortimente: unt simplu, unt crocant și unt cu curmale.

Mărturisește că parteneriatul cu Profi îl va ajuta pe el, dar va și fi un bonus pentru consumatori, în special. „Lupta cea mai grea nu este nici producerea și nici punerea pe raft, ci ca omul să realizeze într-adevăr ceea ce cumpără”, spune Paul Gheorghiță.

Din Cuptorul Bunicii pe Raftul cu Bunătăți Locale

Eugenia Pamfiloiu, din Jina, frământă cozonaci, merdenele cu telemea, covrigei cu brânză, cornulețe cu gem, chec, salam de biscuiți și sărățele. Am stat de vorbă cu fiul ei, Ioan, și ne-a spus că cele mai apreciate produse care ies din Cuptorul Bunicii sunt cordeluțele cu brânză (le putem spune și sărățele) și cozonacii cu nucă. Telemeaua pe care o folosesc este cumpărată de la sătenii care se ocupă cu creșterea oilor, respectiv prelucrarea laptelui — Jina fiind renumită în țară pentru peisajele pitorești și comunitatea mare de oieri.

„Ne ajută foarte mult! Suntem încă la început, am avut deja o primă comandă, iar mama a pregătit produsele pentru Raftul cu Bunătăți Locale”, povestește Ioan. Spune că are speranța ca această inițiativă să se fructifice, iar oamenii să devină familiari cu susținerea micilor producători.


Inițiativa „Raftul cu Bunătăți Locale” a debutat în septembrie 2022 la Festivalul de la Apoș, din județul Sibiu. În 2023, programul a cuprins 120 de furnizori locali artizanali, cu peste 800 de articole tradiționale, prezenți în 25 de magazine Profi din 21 de localități. 

Tot în spiritul promovării produselor și producătorilor locali, Profi organizează, între 27-28 aprilie, la Domeniul Regal de la Săvârșin, festivalul Suflet de România. Aflat la a doua ediție, evenimentul își propune să conecteze comunitatea cu artizanii, meșteșugarii și mici producătorii. Intrarea este gratuită, iar mai multe detalii afli de aici.

De la sat susține producătorii locali din mediul rural și nu numai. Am scris mai jos despre alte câteva Rafturi cu Bunătăți Locale:

Fotografii: Profi