Brânzoaice sărate

Mi-am petrecut copilăria și vacanțele la bunici, la țară. Bunica nu avea multe preparate pe carnețelul ei de bucate, însă, atâtea câte erau, aveau farmec și gust divin. Magia copilăriei nu era dată de bucate dintre cele mai alese, ci de rețete simple cu ingrediente din propria gospodărie. Magia venea din țestul gros făcut chiar de bunicul meu, încălzit cu lemne direct pe vatra din pământ, sub care bunica obișnuia să coacă pâine cu coajă crocantă, din care îți era greu să te abții să nu rupi un colț fierbinte. 

Nici nu îmi aduc aminte când am mâncat prima dată această combinație de brânzoaice, dar cu siguranță sunt mulți ani la mijloc. De mic copil brânzoaicele erau nelipsite de pe masa noastră. Când se pregătea aluat de pâine și bunica avea urdă proaspătă în frigider era clar că ceream să se facă și brânzoaice.

De data aceasta nu le-am mai făcut cu aluat simplu de pâine, ci cu un aluat cu unt, ouă și lapte, care a făcut ca brânzoaicele să devină super pufoase, păstrând însă gustul acela magic pe care îl știu încă din copilărie.

Rețetă pentru 12-14 brânzoaice.

Iată de ce ingrediente ai nevoie pentru aluat:

  • 180 ml lapte călduț
  • 2 ouă 
  • 400 g făină 000
  • 60 g unt topit
  • 2 lingurițe de drojdie uscată
  • 1 linguriță de zahăr
  • 1/2 linguriță sare

Iată de ce ingrediente ai nevoie pentru umplutură:

  • 250 g brânză proaspătă de vaci
  • 250 g telemea sărată
  • 3 ouă medii
  • 1/2 linguriță de sare, în funcție de gust

Notă: 

* Sarea adițională din umplutura de brânză se pune în funcție de cât de sărată este telemeaua. Amestecați brânza dulce și telemeaua ca prim pas și gustați, înainte de a pune ouăle, pentru a vedea câtă sare mai este necesară.

* Recomand folosirea unei brânze proaspete, cât mai uscate (fără mult zer și, clar, fără smântână).

Mod de preparare:

(1) Se amestecă laptele călduț cu zahărul și drojdia și se lasă 10 minute. Se adaugă untul topit, sarea și ouăle la temperatura camerei și se omogenizează. Se încorporează făina și se frământă până se obține un aluat elastic (4-5 minute la robot la viteză medie sau aproximativ 10 minute manual).

Aluatul se acoperă cu o folie de plastic, astfel încât să nu se usuce, și se lasă la dospit la temperatura camerei aproximativ două ore sau până când își dublează volumul.

(2) După ce aluatul a dospit, acesta se frământă ușor un minut și se răstoarnă pe blatul de lucru înfăinat. Se împarte în două bucăți, li se dă formă rotundă, se acoperă cu un șervet de bucătărie/pânză și se lasă 10 minute să se odihnească, timp în care glutenul se relaxează și ne va permite să întindem cu ușurință aluatul.

(3) Pregătim între timp umplutura de brânză. Zdrobim ambele feluri de brânză cu furculița și le combinăm. Adăugăm ouăle și omogenizăm umplutura.

(4) Înfăinăm ușor blatul de lucru și întindem prima bucată de aluat în formă dreptunghiulară, de aproximativ 35x25cm. Ungem cu foarte puțin ulei foaia de aluat și turnăm jumătate din umplutura de brânză. Întindem uniform umplutura, rulăm și tăiem ruloul în 6-7 bucăți. 

Luăm fiecare brânzoaică și unim cu ajutorul degetelor marginile ambelor capete, încercând să închidem compoziția înăuntru. Este absolut normal să nu se închidă perfect. Procedăm similar pentru toate brânzoaicele și le punem într-o tavă unsă cu ulei, lăsând 2-3 cm distanță între ele.

Procedăm similar și cu cealaltă bucată de aluat.

(5) Punem toate brânzoaicele în tava unsă cu ulei și le acoperim cu șervet, pentru a dospi încă 25-30 de minute, la temperatura camerei.

(6) Preîncălzim cuptorul la 180 de grade C. Ungem brânzoaicele cu ou și le dăm la cuptor pentru aproximativ 35 de minute, până capătă o culoare rumenă. Nu recomand să așteptați prea mult să se răcească pentru că sunt delicioase și este greu să te abții să nu le devorezi proaspăt scoase din cuptor.

Happy Baking!

•

text și fotografii de Georgiana Murășan

Georgiana lucrează în domeniul IT ca Project Manager, iar din mai 2020 a început să scrie pe blogul bakingadventure.net. Povestea începe cu mult înainte, când, în aprilie 2016, a primit cadou un DSLR de la soțul ei, Radu. Spune că iubește satul, asta pentru că și-a petrecut copilăria și vacanțele la bunici la țară.