Cornulețe cu magiun

Cornulețele, în toată simplitatea lor ca aspect și ingrediente, sunt un simbol al bucătăriei tradiționale românești. Mai mici sau mai mari, cu umpluturi diferite și oarece diferențe în ingrediente, cornulețele au fost mereu pe mesele noastre în zile de sărbătoare. Varianta mea este din Bucovina și, alături de nucușoarele și coșulețele cu nucă, cornulețele cu magiun sunt printre primele mele încercări culinare începute pe la 13 ani, la un Paște, când mama a fost nevoită să plece la un curs de perfecționare.

Iată de ce ingrediente ai nevoie pentru a prepara cornulețe cu magiun

Aluat:

  • 250 g untură de porc
  • 250 g smântână (peste 30% grăsime)
  • o linguriță de drojdie proaspătă
  • 500 g făină
  • un strop de sare

Umplutură:

  • rahat, magiun
  • + zahăr pudră pentru pudrat

Mod de preparare:

Drojdia se dizolvă cu o lingură de apă caldă. Untura de porc aflată la temperatura camerei se amestecă cu smântâna, sarea și drojdia dizolvată. Se adaugă făina și se frământă un aluat atât cât să se încorporeze ingredientele. Aluatul are o consistență ușor moale. Acesta se acoperă cu o folie sau șervet și se pune la rece pentru cel puțin 30 de minute. Se poate face seara aluatul și se coace dimineața următoare.

Aluatul se scoate din frigider și se lasă cca. 10 minute la temperatura camerei. Se aprinde cuptorul la 190oC și se pregătește o tavă tapetată cu hârtie de copt. Pe o planșetă presărată cu făină se întinde aluatul într-o foaie de cca 0.3-0.4 mm. Cu un cuțit bine ascuțit sau cu o rolă zimțată de tăiere se taie triunghiuri ascuțite. Dimensiunea acestora poate fi mai mică sau mai mare, în funcție de preferințe. Umplutura se așază la baza triunghiului și se rulează spre vârf. Cornulețele obținute se pun în tavă, lăsând puțină distanță între ele.

Tava se dă în cuptorul preîncălzit și se coc cca. 25-30 de minute. După coacere, cornulețele cu magiun se lasă puțin la răcorit și ușor calde se tăvălesc bine prin zahăr pudră. Se lasă la temperatura camerei până ce se răcesc complet apoi pot fi puse în cutii metalice închise ermetic. Mai demult noi le țineam în cutii de pantofi și rezistau foarte bine sau, mai bine zis, nu prea rezistau pentru că le mâncam repejor.

Sunt fragede, delicioase și se topesc în gură.

Spor la prăjiturit!

* dacă încerci și tu rețeta de Cornulețe cu magiun, scrie-ne câteva cuvinte în secțiunea de comentarii 🙂

•

text și fotografii de Dana Burlacu Visternicu

A gătit pentru prima dată la 13 ani, de când a preluat partea de pregătit „ceva dulce” pentru familie. Pasiunea s-a transformat ulterior într-un stil de viață. În 2012 a scris pe blog primele rețete și de atunci a tot povestit lumii despre@prăjituricișialtele. Acum locuiește la sat, în Bârnova, județul Iași, și îi învață pe copii cum să gătească.