Lapte de pasăre

M-am născut în București, dar verile mi le petreceam la țară, la bunica, care mă răsfăța cu toate prăjiturile pe care ea le știa și le făcea tare gustoase. Având ca materie primă lapte și ouă, de cele mai multe ori jongla în bucătărie cu cele două ingrediente. Uneori se folosea și de fructe ori legume, în diferite preparate, dulci sau sărate, dar cert este că preferatele mele erau prăjiturile! De la ea am și învățat multe rețete, de la ea și pasiunea mea pentru gătit, dar și atracția pentru partea dulce a poveștii. De fiecare dată când mergeam în vacanța de vară, mă aștepta cu „lapte de pasăre” – multă vreme, cât încă eram foarte mică, am crezut că-i adevărată denumirea acestui desert și că păsările din ograda ei chiar dau lapte.

Lăsând gluma la o parte, dacă ar fi să numesc un desert care îmi aduce aminte de copilărie, clar acesta ar fi. Sosul cremos și aromat de vanilie, făcut din laptele gras de vacă și gălbenușurile de o culoare intensă a ouălor de țară, decorat cu bulgărași din albuș de ou și ciocolată rasă, este un deliciu! Nu cunosc de unde știa să pregătească acest desert, dar cred că în zona de unde se trăgea bunica era o tradiție. De fapt, „laptele de pasăre” provine din Franța unde se numește „île flottante”, iar englezii l-au preluat și îi spun „floating island”. Oricum ar fi, ingredientele și modul de preparare sunt aceleași, în ciuda denumirii care diferă în funcție de popor.

Iată de ce ingrediente ai nevoie:

  • 4 ouă
  • 1 litru lapte
  • 200 de grame zahăr
  • 1 păstaie de vanilie
  • 1 praf de sare
  • 1 lingură amidon de porumb
  • ciocolată neagră

Mod de preparare:

Separăm gălbenușurile de albușuri. Albușurile le mixăm cu un praf de sare până încep să se spumeze. Adăugăm trei linguri din cantitatea de zahăr, treptat, și mixăm până obținem o bezea tare.

Între timp încălzim laptele împreună cu semințele și păstaia de vanilie până aproape de punctul de fierbere. Cu o cupă de înghețată sau cu o lingură, luăm bulgărașii din bezea și îi fierbem în laptele de pe foc. Câte un minut pe fiecare parte. Apoi cu o spatulă scoatem bulgărașii pe o farfurie.

Peste gălbenușuri adăugăm zahărul rămas, amidonul și amestecăm energic cu un tel, până ce gălbenușurile se deschid la culoare și cresc în volum. 

Strecurăm laptele în care am fiert toți bulgărașii de albuș și mai completăm cu lapte până la 500 ml. Punem pe foc și când laptele a ajuns la punctul de fierbere, luăm câte un polonic din el și îl adăugăm peste gălbenușuri, procedăm la fel cu tot laptele, până îl terminăm.

Turnăm apoi tot amestecul înapoi în oală și îl punem pe foc, pentru încă 5-10 minute, amestecând continuu cu un tel, până obținem un sos de vanilie, creme anglaise, care este mai subțire decât crema de vanilie.

Lăsăm sosul de vanilie să ajungă la temperatura camerei, apoi îl turnăm în boluri sau în pahare, adăugăm bulgărașii de albuș pe deasupra și răzuim ciocolată neagră pentru decor. Lăsăm la rece pentru câteva ore, așa este mult mai delicios!

•

text și fotografii de Elena Adriana Popa

Elena este studentă la Medicină Generală în București și, printre cursuri, își dezvoltă pasiunea pentru gătit pe care a preluat-o de la bunica sa. Publică rețete de toate felurile, dar mai ales de dulciuri, pe contul de Instagram: @sweets.and.others. Spune că pandemia i-a oferit un răgaz și că a ajutat-o să creeze și mai mult conținut.