Vin de pe Dealu Mare

Simt miros de iarbă proaspăt cosită, în timp ce un zgomot de motocoasă se amestecă cu triluri de grauri și-un radio cu muzică populară. E semn de voie bună în Vadu Săpat, un sat prahovean aflat la granița cu Buzăul, în zona Dealu Mare. Relieful zonei e asemenea unui carusel, iar când cobor în vale, doar ce-aud: „fa, n-auzi! mânca-te-ar dracii ‘ceia mari!”. E aproape de-nserat și ciobanul de pe dealul vecin pare că duce muncă de lămurire cu caprele sale. Fac un popas în zona joasă a satului, la fântâna cu cumpănă — obiectiv turistic rar întâlnit astăzi — și încerc să scot o găleată de apă cum se făcea odinioară. 

Vadu Săpat face parte din zona Dealu Mare, cel mai cunoscut pământ viticol românesc când vine vorba de vin roșu. Pe lângă asta, teritoriul pe care se află localitatea a ocupat de daci, acum două milenii. Mărturii și rămășițe ale acestei grupări dacice se găsesc și astăzi în teren. După câteva dealuri și pășuni cu turme de oi, ajungi pe culme, la cei șapte plopi. O legendă spune că a existat un boier care avea șapte fete, iar pentru fiecare a plantat câte un plop; astăzi au mai rămas doar doi dintre ei. Perechea de plopi e punctul panoramic care oferă o perspectivă largă asupra văii Budureasca. La baza acestei văi curge râul cu același nume, iar la câțiva metri mai sus este muzeul Rezervației Arheologice Budureasca, unde vizitatorii se pot plimba prin situl arheologic. 

Muzeul Rezervației Arheologice Budureasca

Dealurile și văile din estul Prahovei au fost un pământ prielnic pentru cultivarea viței de vie și, treptat, localnicii care produceau vin au început să-și deschidă porțile către oaspeți. Cramele s-au extins și oferă acum experiențe complexe care spun povestea licorii lui Bachus. Iar pentru o călătorie completă, degustările de vinuri vin la pachet cu locuri de înnoptat. La capătul satului Vadu Săpat, lângă rândurile de vie ordonate, am poposit câteva zile la o cramă boutique, aflată în proprietatea unei familii dintr-un sat vecin. Crama de Piatră a fost un conac cu beci, finalizat în 1912, care a aparținut unui profesor și edil de Bran, Clinciu Ion. Din perioada interbelică până în anul 1995, unitatea viticolă a fost administrată de Cramele Prahova, iar apoi a urmat o perioadă de pauză care a degradat conacul. În 2018, familia Sandu a cumpărat terenul și a readus la viață crama, unde produce vinuri cultivând 6 hectare de viță de vie. Recent a amenajat locul astfel încât oaspeții să și înnopteze în sat. 

Până la odihnă, însă, ai să vrei să faci turul cramelor din Dealu Mare, să încerci mâncarea muntenească și să pleci de peste tot cu suveniruri de degustat și acasă, musai cu responsabilitate.

•

text de Nicoleta Felea
fotografii de Ionuț Teoderașcu
rubrică realizată în colaborare cu
Zig Zag prin România