Piure țărănesc

Nu am petrecut mult timp alături de bunica mea maternă: a murit mult prea devreme și m-a lăsat cu puține amintiri. Cu toate astea, am simțit-o mereu aproape, prin poveștile și sfaturile mamei, dar mai ales prin mâncarea ei. Mama mea a gătit întotdeauna „ca la țară”, ca în colțul ăla uitat de gârlă de Argeș, cu păduri de fag, stejar și salcâm prăvălindu-se peste casă, cu lanuri nesfârșite de porumb, livezi de pruni și un nuc uriaș umbrind peste curtea plină de păpădii și mușețel sălbatic. 

Mâncarea mamei și a bunicii mele a fost mereu simplă, cu ingrediente din curte sau din pădure, preparate pe plită, sobă, grătar sau în jar. Așa era la sat: puneai pe masă doar ce aveai în bătătură. De multe ori nu aveai. Însă mie mi-a plăcut întotdeauna simplitatea asta născută din sărăcie. Unul dintre preparatele care îmi aduce cel mai mult aminte de bunica este piureul țărănesc, așa cum îl numea și îl făcea ea, și așa cum mi l-a pregătit mama toată viața. Mămăița mea îl făcea atunci când nu avea nici pâine, nici mămăligă să le dea celor cinci copii. Are doar patru ingrediente — ulei, ceapă, cartofi și sare — însă este cea mai satisfăcătoare mâncare pe care o cunosc. E ca o îmbrățișare caldă în zile grele. 

Iată de ce ingrediente ai nevoie:

  • 4-6 linguri generoase cu ulei (bunica folosea de floarea-soarelui, uneori untură, dar merge și ulei de măsline)
  • 2-3 cepe mari, tocate mărunt
  • 1,5 kg cartofi „cu carnea tare”
  • sare și piper, după gust

Mod de preparare:

Spălăm bine cartofii de pământ și alte impurități. Îi punem în oală la foc mediu și îi fierbem până se pătrund, dar nu se sfărâmă. 

Scurgem apa, îi lăsăm puțin la răcorit, apoi îi curățăm de coajă. Dăm jumătate din ei pe răzătoarea mare și cealaltă jumătate o tocăm cuburi mici. 

Într-o cratiță încăpătoare, încingem uleiul, apoi călim ceapa, la foc mic-mediu, până devine translucidă și se înmoaie. Putem pune și puțină apă dacă nu vrem să o călim așa mult. Adăugăm cartofii, asezonăm cu sare și piper și călim la foc mediu 5-10 minute. Dacă e nevoie, mai putem adăuga puțin ulei: trebuie să fie puțin grași și bine sărați, altfel nu au farmec.

•

text și fotografii de

Andie este blogger culinar și fotograf pe andie.ro. Spune că este pasionată de mâncarea vegetariană gustoasă și sănătoasă. Caută mereu soluții inteligente pentru reducerea risipei alimentare și protecția mediului înconjurător.