Tomocei ca la bunici

 Bună ziua! Eu sunt Gabriela Cazacu, sunt din Chiraftei, județul Galați.
- Da’ de-a cui ești, din Chiraftei?
- Sunt nepoata lu’ Emil Postașu’.
(Bunicul meu a fost poștaș în sat, dar eu îl știu de când era la pensie.)

Născută, crescută și școlită în Chiraftei, am plecat la liceu la oraș, în Galați, dar când se apropia sfârșitul de săptămână trăgeam acasă. Știam că mama pregătea tot felul de bunătăți „ca să aibă fata ce mânca, că are mult de învățat”. Aceeași replică am auzit-o și când am plecat la facultate la București, și când am mers cu Work & Travel în America, și când am studiat la master în Portugalia. Mama a avut grijă să mă alinte cu mâncare din merindele de acasă, cât mai naturale, cât mai proaspete. Tot de aici mi se trage și mie pasiunea pentru gătit, mi-a plăcut mult să stau prin bucătărie și să experimentez când nu erau părinții acasă.

Copilăria am petrecut-o cu fratele meu și cu doi dintre verișori. Ne întâlneam cel mai des la bunici, în vacanța de vară. Bunicii aveau doi măgăruși cu care mergeau la câmp, iar acasă, nepoții aveau grijă de găini, rațe, gâște, și căprițe. Seara, când se întorceau, pregăteau rapid o mămăligă mare, brânză proaspătă, roșii din grădină și ce se mai găsea prin dulap. Dar dacă era mămăligă, era și lapte de capră proaspăt muls, fiert în ceaunul de mămăligă. În zilele de sărbătoare, bunicul pregătea nepoților „frecăței” sau „tomocei”. În lapte de la căpriță, desigur. Seamănă la textură cu budinca de orez sau paste cu lapte, sunt foarte cremoase.

Este prima dată când încerc să recreez rețeta în bucătăria mea din Polonia, cu instrucțiuni de la bunica, cu lapte de la magazin, dar gustul și amintirile m-au dus direct în curtea de pe Valea Părului.

Îți las și ție rețeta pentru două porții sănătoase.

Iată de ce ingrediente ai nevoie:

  • o cană de făină
  • un praf de sare
  • 3 căni de lapte + 4 linguri
  • zahăr/miere/gem (opțional)

Mod de preparare:

Într-un castron măricel se pun făina și sarea și se amestecă bine. Se adaugă cele 4 linguri de lapte și se freacă cu degetele până se obțin niște solzișori. După ce se încorporează toată făina, se dau tomoceii/frecățeii printr-o sită ca să scăpăm de excesul de făină. Punem laptele la fiert, iar când dă în clocot, se pun tomoceii și se amestecă cu o lingură ca să nu se prindă. Se lasă la fiert 5-7 minute sau până când tomoceii sunt fierți. Se servesc cu zahăr deasupra, cu miere, cu gem sau simpli. Și cât mai fierbinți. Poftă bună!

•

text și fotografii de Gabriela Cazacu

Gabriela Cazacu locuiește în Polonia, este food blogger și mama Laylei. Pasiunea pentru gătit a avut-o de când era mică și se ocupa cu lucrurile mărunte în bucătărie: curăța cartofi, spăla legumele, punea pe foc și culegea pătrunjelul din grădină, obicei pe care nu-l îndrăgea, dar de care îi este tare dor acum. În ianuarie 2020 a creat pagina @gabriela.ble.food, unde publică rețete, fotografii și filmulețe de tipul #behindthescene.