Un festin din puțin — rețetă de turte

„Sarea în bucate” a fost prima poveste a copilăriei mele, cea care a stârnit magia și curiozitatea, cea care m-a învățat că mâncarea poate fi o bucurie, că poate fi un dar și că ne strânge împreună în jurul mesei într-o „horă a gusturilor”.

Mâncarea unește generații prin rețete moștenite, scrise de mână pe foi îngălbenite. Dar, mai ales, mâncarea ne aduce pe toți acasă, ca pe niște copii plini de dor, nostalgici și tânjind după gusturile simple ale copilăriei. De mici am învățat să împărțim încă de la prima Eugenie, ce parcă e făcută fix așa: una pentru tine și încă una pentru dăruit. Pentru că nu există ceva mai bun decât ceva înfulecat pe nerăsuflate lângă un prieten cu genunchii la fel de juliți ca tine.

Au trecut însă anii și am crescut. Ba nu, ne-am grăbit să creștem. Uneori, poate am și uitat de împărțit, de dăruit, de savurat și de întorsul la gusturile simple. Am ales calea ușoară, fără poveste, dar și fără poftă. Și a venit și anul în care, brusc, nimeni nu s-a mai grăbit. Toți am învățat să facem cea mai bună pâine și cea mai pufoasă banana bread. Ne-am întors la mâncare și la tihnă. La dorul de acasă și la rețetele de pe foile îngălbenite, la turtele umplute cu brânză.

Eu nu l-am cunoscut niciodată pe bunicul, dar am avut mereu senzația că am crescut lângă el prin toate rețetele lui pe care mama le face și acum. Îmi amintesc de turtele umplute cu brânză sau dospitele, cum le spune tanti Anișoara, vecina noastră de la sat, care ni le dă mereu de pomană.

Iată de ce ingrediente ai nevoie pentru turte:

  • 500 g de făină
  • 200 ml de apă caldă
  • o lingură de sare
  • 10 g de drojdie
  • 20 g de zahăr
  • 50 ml de ulei
  • ulei pentru prăjit

Le poți umple cu brânză, zacuscă, dulceață, carne gătită sau orice vrei tu și ai #deNearuncat prin bucătărie.

Mod de preparare:

Tot ce trebuie să faci este să dizolvi drojdia și zahărul în apă călduță și să le lași să se odihnească 10 minute. Peste făină pui sarea și torni amestecul de apă, drojdie și zahăr. Pune apoi ulei și frământă până aluatul devine elastic și omogen. Acoperă aluatul și lasă-l la crescut până își dublează volumul, cam 30 de minute. Apoi taie aluatul, întinde-l cu mâinile și pune două linguri de umplutură. Prăjește turtele în ulei încins, câte 2-3 minute pe fiecare parte. Rețeta o găsiți și aici.

Am învățat în ultimul an că mâncarea nu îmi hrănește doar corpul, ci și sufletul și bucuria. Că îmi crește copilul nu doar în centimetri, ci și în veselie, joacă și iubire. Am descoperit că orice poate fi folosit până la ultimul colțișor, cum făceau și bunicii noștri la sat. Un ghiveci cu legumele din grădină, o mămăligă aurie și o bucățică de brânză din borcan: un festin din puțin.

Mâncarea ne crește, ne învață și ne unește.

•

text și fotografii de Elena-Greta Apostol (@demancare)