Duminica în familie

Sunt fata cea mare a unei familii numeroase (trei surori și doi frați), crescută în satul Fîrțănești din județul Galați. Când mă gândesc la perioada copilăriei, ceea ce îmi pune un zâmbet larg pe față sunt amintirile cu prânzurile de duminică. O masă mare, „trasă la canapea”. Pe canapea stăteam eu și mezinii, în fața noastră erau fratele și sora mijlocie și la capetele mesei erau așezați părinții.

De pe masă nu lipseau peștele prăjit, favoritul mamei, cumpărat de la pescarii din târg, rasolul de pui de țară cu cartofi și mujdei de usturoi, o mămăligă mare, brânză de oaie și o farfurie cu brânză cu smântână — de toate pentru toți. Încheiam fastuos cu o tavă mare de plăcintă cu brânză, pudrată cu zahăr cu aromă de vanilie…. Pentru plăcinte, mama folosea brânză proaspătă de la Brândușa, telemeaua sărată de la caprele din curte, un „ciur”  de ouă — „plăcinta bună trebuie să aibă multe ouă”, zicea ea — puțină coajă de lămâie și nu foarte mult zahăr. Toate erau așezate pe foi fine de aluat făcut în casă și coapte în cuptorul pe lemne. Pe bună dreptate că acesta este desertul copilăriei mele (așa-i când ai vacă și capre în curte). Era nelipsit la mesele de duminică.

Iată de ce ingrediente ai nevoie pentru aluat:

  • 450 g făină
  • 7 g drojdie uscată
  • ~350 ml apă călduță
  • 1 lingură zahăr
  • 1 linguriță sare
  • 50 ml ulei de floarea-soarelui

Iată de ce ingrediente ai nevoie pentru umplutură:

  • 500 g brânză de vaci, bine scursă
  • 200 g telemea sărată de oaie, rasă sau sfărâmată
  • 4 ouă
  • 125 g zahăr
  • coaja unei lămâi
  • zahăr vanilat 
  • un pic de esență de rom

Mod de preparare:

Într-un vas adaugă făina, fă o mică adâncitură în mijloc, adaugă drojdia, zahărul și 50 ml de apă călduță, amestecă puțin și lasă drojdia să se activeze. Adaugă restul de apă și sarea. Frământă bine adăugând ulei, puțin câte puțin. După 10-15 minute de frământat, acoperă vasul cu un prosop și lasă coca să crească până își dublează volumul.

Într-un castron amestecă bine toate ingredientele pentru umplutură, până când zahărul se topește.

Preîncălzește cuptorul la 180OC. Pe o suprafață cu făină împarte coca în patru bucăți egale, formând patru bile de aluat. Cu ajutorul unui sucitor, întinde câte o foaie subțire. Pe fiecare foaie de plăcintă adaugă 1/4 din compoziția de brânză, formează un sul și pune-l în tava unsă cu ulei. Fă asta până termini toate cele patru foi. Înainte să bagi la cuptor, unge plăcinta cu puțin ulei. Lasă la cuptor pentru aproximativ 50 de minute. Poftă bună!

•

text și fotografii de Cristina Țimpău

Cristina este inginer proiectant nave militare și locuiește de aproape patru ani în Glasgow, Scoția. Spune că pasiunea pentru gătit a început de pe vremea când era acasă și gătea cu mama ei clasicele ciorbe și prăjiturile complexe. Povestește despre rețete clasice și despre combinații noi de gusturi pe contul său de Instagram. „Am învățat la sat că mâncarea gustoasă trebuie gătită lent și musai cu multă dragoste”, adaugă Cristina.