7 filme făcute în sate românești

3,2,1… Acțiune! Pentru că în Statele Unite ale Americii urmează a fi decernate premiile Academiei Americane de Film (Premiile Oscar), am zis că ar prinde tare bine o listă cu filme românești de la sat. 

1. R.M.N. (2022)

Cea mai recentă peliculă semnată de Cristian Mungiu are la bază un caz real, desfășurat la începutul anului 2020, în satul Ditrău din Harghita. Atunci, presa națională și de peste hotare lua în vizor protestele a peste 300 de săteni, care scandau împotriva angajării a doi brutari din Sri Lanka la brutăria din sat. 

Filmările au avut loc în Rimetea din județul Alba și în alte câteva sate din Transilvania. Acțiunea este centrată asupra lui Matthias, care revine în satul natal după ce a lucrat în străinătate. La întoarcere, numeroase griji îl preocupă pe plan personal: fiul său care crește fără prezența sa, proprietara brutăriei din sat, pentru care are sentimente, și tatăl său care e bolnav și singur. În jurul acestui fir curge și povestea din comunitate, dezvăluind frica și frustrările localnicilor în fața „noului”.

2. Moromeții 2 (2018)

Creionat după romanul omonim, scris de Marin Preda, Moromeții 2 își propune să continue povestea familiei lui Ilie Moromete, din satul teleormănean Siliștea Gumești. Filmul îl pune în lumină de data aceasta pe Niculae, mezinul familiei. A fost regizat tot de Stere Gulea și surprinde secvențe din jurul anului 1945, când stâlpul familiei este încă legat obsesiv de ideea că țăranul trebuie să dețină pământ

Conflictul dintre generații, convingerile și ideile acestora, imaginea satului românesc autentic și relațiile de familie sunt elementele centrale ale acestei pelicule. A fost filmat, asemenea primei părți, în satul Talpa, la 30 de km de satul natal al lui Marin Preda — motivul fiind acela că Siliștea Gumești are prea multe elemente moderne și nu ar fi reușit să redea întocmai atmosfera de atunci.

🎥 De curând au început filmările pentru Moromeții 3; va fi lansat în toamna anului 2024.

3. După dealuri (2012)

Filmul a fost propunerea României la Oscar, la categoria Cel mai bun film străin, în 2013, fiind regizat de Cristian Mungiu. La baza acestuia se află o poveste reală — în anul 2005, la Mănăstirea Tanacu din satul vasluian Tanacu, o tânără a fost supusă unui ritual de exorcizare. 

Scenariul a fost adaptat după romanele Spovedanie la Tanacu și Cartea judecătorilor, ale Tatianei Niculescu Bran. La Festivalul Internațional de Film de la Cannes a câștigat premiul pentru cel mai bun scenariu.

4. Nunta mută (2008)

Filmul a fost regizat de Horațiu Mălăele și surprinde un episod real din martie 1953, dintr-un sat izolat de pe teritoriul României. În toiul unei nunți, un ofițer sovietic și un activist de partid au adus veste nuntașilor: liderul URSS, Iosif Stalin, a încetat din viață. Șapte zile de doliu au fost decretate în blocul comunitar și orice alt tip de eveniment a fost interzis. Nunta a ajuns să fie celebrată întocmai după tradițiile de la sat, doar că…pe silențios.

5. Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor (2017)

Filmat într-un sat din județul Argeș, pelicula este o dramă socială a lui Doru, care se ocupă cu tăiatul lemnelor în sat și care, rămas văduv, este cuprins de temeri; Meda, fiica pe care au avut-o în asistență maternală, e acum în pericol de a se întoarce la orfelinat. 

Pentru a împiedica acest lucru, tatăl trebuie să aibă bani de dosar social, iar pentru a-i obține, se implică în activități ilegale. Filmul, regizat de Emanuel Pârvu, a primit două premii la Festivalul de Film de la Sarajevo — pentru cel mai bun actor și pentru cel mai bun regizor.

6. Oameni de treabă (2022)

Acțiunea acestei comedii negre, regizată de Paul Negoescu, este situată într-un sat de lângă Botoșani, în care pare că nu se întâmplă nimic special. Însă, o întâmplare violentă perturbă liniștea satului și, implicit pe a lui Ilie. El este șef la postul local de poliție și unul dintre personajele cheie ale satului, cu influență, dar care trăiește într-o lume ideală — visul său este de a se „așeza”, cumpărându-și o livadă. 

7. Amintiri din Epoca de Aur (2009)

Filmul de comedie cuprinde o serie de scurtmetraje despre câteva „legende” din anii 1980. Scenariul este semnat de Cristian Mungiu, iar regia a fost realizată de patru regizori. Câteva dintre aceste episoade surprind, cu mult umor, realitățile din satul românesc din perioada comunistă. Primul episod, filmat într-un sat din județul Ialomița, arată cum sătenii, în frunte cu autoritățile locale, se pregătesc să primească o coloană oficială. 

Vizita unui inspector de la județ îl pune pe jar pe primar, mai ales că în aceeași perioadă se țin și zilele comunei, unde un carusel cu lanțuri e vedeta bâlciului — dar care ar putea umbri fastul și măreția vizitei oficialilor. 

Sursa fotografii: cinemagia.ro | aarc.ro