Materiale didactice despre viața la țară

Poate te-ai amuzat vreodată că sunt copii care cred că laptele vine din supermarket sau de la văcuța mov. Din păcate, mulți nu au rude la sat și nu cunosc ce-nseamnă viața la țară. Ei bine, editura britanică Twinkl, pentru care lucrez de mai bine de un an și jumătate, e prezentă în mediul online și în România și a creat o serie de materiale didactice ce pot fi de mare ajutor părinților sau profesorilor care vor să îi familiarizeze pe copii cu mediul rural. Site-ul dispune de o întreagă colecție de resurse educaționale care pot fi descărcate fie cu un cont gratuit, fie cu un abonament activ. 

Am mai spus anterior că sunt o norocoasă că m-am născut la sat, dar vreau să pasez măcar un pic norocul și să vedem cum le poți arăta tu copiilor câteva aspecte din viața la sat. 

  • Cu copiii de grădiniță poate fi relativ dificil, dar acest pachet, potrivit pentru 3-6 ani, combină activități recreative cu experimente și jocuri de echipă. 
  • Pachetul acesta cu materiale este potrivit pentru elevii cu vârsta cuprinsă între 6 și 9 ani. Cei mici vor putea explora ce înseamnă o vacanță la sat la bunici, prin intermediul unei game largi de activități. 
  • Despre viața satului poți discuta și cu elevii mai mari, care au vârsta între 9 și 12 ani. Materialele incluse în acest pachet acoperă mai multe discipline școlare și surprind și teme despre alimentație și despre agricultură.

O activitate antrenantă pentru cei mici, care le va provoca perspicacitatea, este acest rebus. Poate fi integrat fie la începutul unei discuții, pentru a vorbi despre cuvintele incluse, sau la final, pentru a verifica înțelegerea subiectului de către copii. 

Poate știi deja, cu activitățile de colorat nu dai greș niciodată, copiii adoră să umple în culori orice (pereți, mobila de la bucătărie, televizorul). Cu desenele acestea de colorat cei mici pot face cunoștință cu o fermă de la țară.

Mie mi-au plăcut dintotdeauna prezentările PowerPoint, poate și pentru că nu erau ușor accesibile în vremea când am făcut eu școala. Această prezentare este minunată dacă vrei să le arăți copiilor cum era viața la țară în vremurile de odinioară: munca câmpului, țesutul, olăritul, cusutul. Mai știe cineva ce e o ladă de zestre și care era întrebuințarea ei? 

După parcurgerea celei de mai sus, poți consolida asimilarea cunoștințelor folosind acest joc interactiv

Pentru amatorii de lectură, echipa Twinkl a pregătit și o fișă de lectură după fabula lui Esop: „Șoarecele de la oraș și șoarecele de la țară”.

Sper că ți-au fost de folos aceste trimiteri. Dacă o să le vorbești copiilor despre viața la țară, vei avea la îndemână resurse didactice de calitate. Sunt create de o echipă de profesori români cu experiență și de specialiști în educație. În plus, ce apreciez eu la aceste materiale e și aspectul lor, fiind ilustrate cu măiestrie de ilustratori cu adevărat înzestrați.