Noaptea lor. A muzeelor de la sat

Aseară, 2 septembrie, a fost forfotă în unele sate din țară. Peste 170 de muzee din zona rurală au deschis la apus și au primit vizitatori până spre miezul nopții. A fost prima ediție a evenimentului Noaptea Muzeelor la Sate, care a scos sătenii din propriile gospodării, dar mai ales a adus orășenii la sat. 

La Muzeul Viu „Vatra cu Dor” din satul Șivița, județul Galați, apusul s-a rostogolit peste gogoșile și turtele calde din pridvorul muzeului. Căci nu degeaba îi spune muzeu viu: aici cei care trec de poarta greoaie se folosesc de toate simțurile pentru a afla cum se trăia cândva la sat.

Muzeul are o căsuță cu două camere și mai multe ateliere. Foto: Ionuț Teoderașcu

Paul Buța, gazda muzeului, a invitat-o la o mică clacă pe vecina Măriuța pentru a ne arăta cum se toarce lâna pe fus. Și nu oricum, ci la lumina lămpii. Mirosul de gaz a inundat rapid camera mică, construită din lut și paie de către domnul Buța.

Paul Buța și soția dumnealui și-au primit oaspeții cu țuică, gogoși și turte calde.

La lumina slabă, tanti Măriuța și-a început povestea. Are 80 de ani, s-a născut și a crescut în sat, iar torsul l-a învățat de la mama ei. Asta mai face chiar și azi, deși ar putea să-și ia un pulover sau o pereche de ciorapi de la magazine. Spune că-i place că are un muzeu chiar lângă casa ei. 

Noaptea Muzeelor la Sate la Gospodăria Tradițională „Vatra cu dor” din Șivița, Galați

Au venit la muzeu familii din orașul Galați și au stat până aproape de închidere. La plecare, unii și-au mai luat una-două prune mari, de Dâmbovița, ca suvenir, alții au lăsat în bătătură promisiunea că o să revină chiar a doua zi, când ansamblul Tăbuș o să umple gospodăria cu muzică și cu dans. 

Paul Buța a creat acest muzeu pentru a le arăta tinerilor cum trăiau strămoșii lor.

Din satul Șivița am plecat spre cel de-al doilea muzeu — Casa Rurală „Ion Avram Dunăreanu”, unde poveștile s-au întins până spre ora 23:00. 

  • Ambele muzee pot fi vizitate virtual pe muzeedelasat.ro.
  • Te invităm să citești și acest articol despre Gospodăria Tradițională „Vatra cu dor”, din noiembrie 2021:

Noaptea Muzeelor la Sate este organizată de Rețeaua Națională a Muzeelor din România, iar printre parteneri se află și proiectul Muzee de la sat.

„Este o ediție care ne-a oferit o diversitate incredibilă, uimitoare, de obiective de patrimoniu pe care le regăsim în mediul rural românesc, cu un potențial care poate schimba nu numai economia creativă a satelor, dar și a țării în general”, ne-au spus organizatorii.

Unde au fost cititorii De la sat, de Noaptea Muzeelor la Sate?

„În cerdacul casei gravorului Gabriel Popescu, într-o atmosferă plăcută la chindie, ne-a încântat cu chitara ei o consăteancă a artistului. Am vizionat un film biografic foarte bine realizat și am revăzut atelierul gravorului la ceas de seară, alături de noile exponate ale muzeului. Înainte de plecare, am ascultat povești despre satul Vulcana și împrejurimile lui.”

„S-au interpretat câteva fragmente din opera «Oedip». A fost un sentiment minunat!”

  • Teodora Panainte, gazda muzeului „Colțișorul meu de altădată” din satul Bălteni Deal, județul Vaslui, a pus la cale ateliere, vizite la lumina lămpii și chiar o proiecție de film (Pădureanca, 1987).

„Am mișcat puțin viața satului, iar pentru unii localnici a fost pentru prima dată când au participat la o proiecție de film.”

—————————

Dacă alegi să susții financiar proiectul De la sat, poți primi o ilustrație personalizată sau chiar un print cu o fotografie de la sat, fizic, prin poștă. Afli aici.