Moș Crăciun nu ar trebui să vină numai de Crăciun. De vreo două săptămâni mergeam la școală încălțată-n UGG-urile mele călduroase, când mi-a intrat pe ușa clasei o fetiță care purta în picioare balerini. Mă străduiam să o conving să vină la școală, după un an în care a stat mai mult acasă și a rămas repetentă.
Cât a stat la ore în acea zi, am încercat să nu-mi arunc ochii sub banca ei, iar înainte de a pleca acasă i-am dăruit o pereche de ghetuțe. În timp, am adunat la școală, din donații, mai multe perechi de încălțăminte pentru a le dărui atunci când va fi nevoie. Nu am reușit să o conving să le mai dea jos, chiar dacă eu eram sigură că o strângeau. Aceea a fost ziua în care am câștigat-o: de atunci nu a mai lipsit de la ore, iar în perioada școlii online ne întâlneam în fiecare luni pentru a-mi aduce ce a mai lucrat.
În noiembrie am strâns ghetuțe pentru toți elevii mei. În cei doi ani, de când sunt învățătoare, am învățat că dacă eu îi dau copilului o geacă, o pereche de încălțăminte, un pachet de biscuiți sau un creion, acela s-ar putea să fie motivul pentru care el nu va abandona școala. Moș Crăciun nu ar trebui să vină numai de sărbători, ci ori de câte ori un copil are nevoie de el pentru a continua să meargă la școală.
Florentina a copilărit la Socrujeni, în jud. Botoșani, și încă de atunci visa să fie învățătoare. A urmat un liceu cu profil pedagogic, iar după absolvirea facultății s-a înscris în Teach for Romania, un program care trimite cadre didactice în zone defavorizate – și a ajuns la Gârcini, în jud. Brașov, unde este învățătoare. Îți recomandăm să citești și textul De câți bani am avut nevoie să ajung învățătoare.
1 comentariu