© 2020 Jamie Orlando Smith Photography Limited, London

Pască

Paștele fără pască este ca cerul fără stele. Eu așa știu de la mama. Orice s-ar fi întâmplat, oricât nu am fi avut de una sau de alta, ea tot ne făcea pască. Așa că, oriunde sunt, fie că sărbătoresc cu o parte a familiei Paștele catolic, fie că-l celebrez pe cel ortodox, eu fac pască de fiecare dată. Mă consider norocoasă că am pretextul perfect să o mănânc de două ori pe an și să păstrez tradițiile noastre românești, pe care le simt frumoase și pline de gust. Rețeta pe care v-o recomand astăzi este o combinație între cea a mamei și o interpretare a mea. Mama își punea tot sufletul pentru cele mai deosebite împletituri, „ca să fie frumoasă” pasca, iar eu mă abat de la rețeta ei doar pentru a folosi mai puțin aluat.

Pentru a găti în tihnă, cel mai bine e să începi cu o zi înainte.

Iată de ce ingrediente ai nevoie:

Pentru aluat

  • 300 g făină
  • 30 ml lapte la temperatura camerei
  • 7 g drojdie uscată
  • 1 linguriță zahăr
  • 3 ouă
  • 150 g unt, tăiat cubulețe, la temperatura camerei

Pentru umplutură

  • 200 g brânză de vaci
  • 3 gălbenușuri
  • 3 linguri de zahăr
  • 100 g stafide
  • 15 ml lichior de portocale sau rom

Înainte de a pune pasca în cuptor adaugă deasupra:

  • 1 gălbenuș amestecat cu 1 lingură de lapte
  • coajă rasă de la o portocală
  • 10 g unt tăiat cubulețe

Mod de preparare:

Pentru a face aluatul, se amestecă făina, laptele, drojdia și zahărul, după care se adaugă ouăle unul câte unul și se frământă bine înainte de fiecare adăugare. Apoi se pune untul treptat și se încorporează bine după fiecare tură. Se acoperă bolul și se lasă aluatul la crescut timp de 1,5-2 ore, până își dublează volumul. Temperatura camerei trebuie să fie între 21-22C. După acest timp, se pune la frigider pentru 2-3 ore sau peste noapte, după care va fi gata de umplut.

Pentru a face umplutura, se amestecă bine toate ingredientele, până se obține o pastă fină.

Pentru a asambla pasca, se pune cuptorul la încălzit la 190C. De asemenea, vom folosi o tavă de copt antiaderentă, fără margini înalte, și o formă de tort rotundă cu baza detașabilă, de 25 cm, de la care vom avea nevoie doar de inelul de metal, nu și de bază. Acest inel îl vom tapeta cu unt.

Aluatul se împarte în două bucăți egale. Prima bucată se rulează într-un cerc un pic mai larg decât inelul de metal al formei de tort. Se așază pe tava de copt și se plasează deasupra inelul de metal, iar marginile rămase la exterior se vor tăia după coacere.

Cealaltă jumătate de aluat se împarte în două și fiecare se rulează în lungime de 85-90 cm. Se răsucesc împreună și se plasează pe partea interioară a inelului de metal, deasupra aluatului care este deja în tavă. Se unge această margine răsucită cu oul amestecat cu lapte, după care se pune umplutura la mijloc. Se presară peste umplutură coajă rasă de portocală și se distribuie uniform bucățelele de unt.

Se coace în cuptor pentru 25-30 de minute, iar dacă aluatul se rumenește prea repede, se așază o folie de aluminiu deasupra. Se servește la temperatura camerei sau rece. Pentru cei care preferă stafidele, se pot pune câteva deasupra.

Rețeta a fost adaptată din cartea de bucate „Carpathia food from the heart of Romania” de Irina Georgescu. Carte este disponibilă pe Amazon oriunde în lume, dar și în librăriile Cărturești.

•

text de Irina Georgescu

Irina Georgescu este autoare de cărți de bucate în Marea Britanie, unde scrie despre bucătăria românească. Cartea sa de debut, „Carpathia”, a făcut înconjurul lumii, iar Nigella Lawson, scriitoare de cărți de bucate recunoscută internațional, consideră că „fiecare pagină este plină de aromele unei culturi bogate și variate”. Irina spune că felul în care a putut să stea cu sufletul în țară și să se simtă aproape de părinții ei a fost să gătească românește. O găsiți pe www.irinageorgescu.com și pe canalele de social media. Aici puteți citi mai multe despre Irina Georgescu.