Tochitură de vită la ceaun

Maie, bunica mea, făcea o tocăniță la ceaun foarte bună. Îmi amintesc cum își pregătea pe rând toate ingredientele, în timp ce tătuțu, bunicul meu, făcea focul în spatele curții. Începea cu coceni de porumb și cu vreascuri, iar apoi aducea și lemne mai groase, în coșul de nuiele împletite.

Atmosfera pe care o resimțeam eu, copil fiind, era una de sărbătoare. Nu știu de ce. Poate, pentru că afară găteau mai rar și simțeam că asta le făcea și lor plăcere. Sunetul de lemne trosnind, mirosul de fum, amestecul lent în ceaun cu lingura de lemn, bucuria cu care ne adunam cu toții la masă și gustul tocăniței la final mi-au rămas pentru totdeauna întipărite în minte și în suflet.

Tochitură de vită la ceaun

Nu demult, într-o vizită la Fundățica (sat din județul Brașov), am mâncat o tochitură de vită la ceaun foarte gustoasă, fiartă în vin alb, așa cum o făcea și bunica mea.

Ingrediente:

  • 2 cepe
  • 2 morcovi
  • o căpățână de usturoi
  • 2 ardei grași sau capia
  • 2 roșii
  • cca. 500 ml de suc de roșii
  • 6 cartofi
  • cca. 500 g de carne de vițel, plus ficat, organe
  • cca. 500 ml de vin alb
  • sare, piper
  • foi de dafin
  • 2-3 crenguțe de cimbru de grădină
  • busuioc verde sau uscat
  • ulei sau untură

Mod de preparare:

1. Se curăță cepele și usturoiul și se taie mărunt.

2. Apoi, un morcov se taie rondele și unul se rade pe răzătoarea mică.

3. Se adaugă ardeii grași sau capia tăiați mărunt.

4. Se pun roșiile tăiate mărunt, fără pielițe.

5. Toate acestea se călesc.

6. Apoi, se adaugă în ceaun carnea, ficatul și organele tăiate în bucăți mici.

7. Se pune sare și piper după gust.

8. Se adaugă foile de dafin, crenguțele de cimbru și busuiocul.

9. Se pune sucul de roșii.

10. Către sfârșit, se adaugă vinul alb și cartofii tăiați în patru.

NOTĂ: Ca durată, tochitura se lasă la foc circa o oră, până când ți se topește carnea în gură. Se servește cu mămăligă și salată de varză.

text și fotografii de Ana A. Negru