O poveste – suvenir din Dobrogea

„Eu am simțit că am drumul meu, dar am primit și ajutor.” Bianca Folescu s-a mutat de la oraș la sat. Astăzi, are un muzeu, o unitate de cazare și o gospodărie cu de toate.

S-a născut și a crescut în miezul orașului Constanța, dar a devenit astăzi un veritabil ambasador al Dobrogei (rurale). Bianca Folescu, proprietară a unei gospodării tradiționale din localitatea tulceană Vișina, nu s-a gândit acum 12 ani că decizia de a se muta la țară se va intersecta și cu turismul rural, cu antreprenoriatul și cu tradițiile.

În curtea Biancăi Folescu, alături de proprietară și de cățelușa Tița.

A cumpărat o casă bătrânească în satul Vișina, în apropiere de laguna Razim-Sinoe, casă la care a meșterit câțiva ani, dar la care treaba oricum nu sfârșește niciodată, căci așa e la țară. Se gândea pe atunci că va fi refugiul său de weekend, unde să se retragă alături de copii. În acest spațiu al său, Bianca a creat ateliere de artă tradițională autentică, unite sub denumirea „Suvenir din Dobrogea”. Alături de femei și copii a început să coasă pe pânză diverse modele, având ca inspirație cămășile specifice Dobrogei. 

Pe lângă aceste activități, s-a îngrijit de păstrarea tuturor lucrușoarelor pe care le-a găsit în casă, ce aparțineau foștilor proprietari. A amenajat aici un muzeu, în cele trei camere ale casei și se ocupă anual ca expoziția să aducă ceva nou. 

Arhitectura casei-muzeu păstrează stilul cromatic dobrogean.

Colecția muzeului său include atât obiecte găsite, dar și piese donate sau cumpărate. În prima odaie, cea de la intrare, sunt expuse costume tradiționale specifice Dobrogei — românesc, bulgăresc și lipovenesc — alături de alte elemente de identitate multiculturală, dar și personală.

Bianca păstrează, printre altele, o fotografie din 1928, cu bunicii săi din partea tatălui, singura pe care o are cu strămoșii săi.

Camera din dreapta e responsabilă de poveștile lânii, spuse prin intermediul războiului de țesut, al fuselor și al suveicii. Camera din urmă bucură ochii tuturor, dar mai ales pe ai iubitorilor de artizanat, care pot vedea o colecția de dantelă, macrame și lasetă. Au fost puse în evidență măiestria și tehnicile de lucru și utilitatea acestor piese.

Energia și-a îndreptat-o și în afara casei „Suvenir din Dobrogea”, căci Bianca crește cai, ponei, pisici, găini, câini, iepurași, cultivă plante de grădină și plantează pomi fructiferi. Toate acestea pentru a-și îndeplini visul său de copilă, de a avea o casă la țară, dar și pentru a le arăta copiilor care trec pragul curții sale cum arată traiul într-un sat dobrogean. 

Curtea e spațioasă, dar a mai cumpărat niște teren în spate, lucru care a motivat-o pe Bianca să-și extindă activitatea. A construit un corp de clădire, alcătuit din cinci odăi amenajate diferit, pentru a servi drept casă de oaspeți. Camerele spun povestea a cinci etnii din Dobrogea: aromânii, turcii, bulgarii, lipovenii și românii și au fost decorate cu obiecte pe care le-a găsit atunci când a luat casa.

Bianca Folescu țese, face curățenie în odăile pentru oaspeți, îngrijește de animale, gătește și, mai ales, spune povești. Pe parcursul anului, organizează diferite festivități și serbări câmpenești sau participă la altele organizate în împrejurimi. În timpul anului școlar, și nu numai, o mulțime de dascăli aleg gospodăria Biancăi ca loc de activitate în timpul săptămânii „Școala altfel”, prilej cu care copiii se familiarizează cu viața de la țară. 

Intrarea principală în muzeul „Suvenir din Dobrogea”

Bianca mărturisește că după mutarea ei a simțit din partea sătenilor și entuziasm, și curiozitate, dar și o ușoară invidie. Nu se aștepta nimeni să vină cineva din afara satului, mai ales de la oraș, să iubească valorile rurale și să refacă lucrurile cum au fost odinioară. 

„Eu am simțit că am drumul meu, dar am primit și ajutor.”

„De exemplu, din partea unor doamne din comunitate. Ele mă susțin în activitățile cultural-artistice cu un ansamblu de dansuri bulgărești și nu numai, asta ca să pot face eu legătura între sat și exterior”, mai spune Bianca.  

Fără un astfel de ambasador, lumea din afara Vișinei n-ar fi aflat de frumusețile satului, de târgurile și festivitățile de peste an desfășurate în zonă sau de viața într-o gospodărie de la țară.

O vizită la gospodăria „Suvenir din Dobrogea” se poate stabili printr-o programare telefonică în prealabil. Dacă vrei, totuși, să pășești virtual în casa-muzeu a gospodăriei, o poți face cu un simplu click aici. Casa a fost scanată, fotografiată și filmată datorită proiectului „Muzee de la sat”.

În fotografie apare Ionuț Teoderașcu, autorul imaginilor de mai sus. Această fotografie a fost realizată de George Patriche.

Ți-ar plăcea să cunoști Dobrogea de la sat? Noi am notat câteva obiective culturale și naturale care te-ar putea ademeni să explorezi acest teritoriu al României.

————————————

Recomandări din lada De la sat:

  • Roxana Zaha, care a fost în Odaia noastră cu oaspeți, povestește ce se întâmplă la ferma ei organică din satul Râul Alb, jud. Hunedoara, într-un newsletter. Te poți abona aici.
  • Cinci localități din România – Biertan (Sibiu), Eibenthal (Mehedinți), Polovragi (Gorj), Gura Siriului (Buzău) și Ciocănești (Suceava) – au intrat în cursa din acest an pentru „Cel mai frumos sat din lume“, competiție inițiată de Organizația Mondială a Turismului. Detalii aici.
  • Miercuri, pe 20 septembrie, apare sezonul al doilea din serialul-documentar „Flavours of Romania”. Premiera va avea loc pe platoul din satul Șirnea, comuna Fundata, jud. Brașov.
  • Iașul nostru a publicat, în ultimul newsletter, un interviu cu autoarea Mădălina Tanasă, care a scris carea Blestemul Podului, marea parte din acțiune se petrece la granița dintre județele Galați și Vrancea, în satul Cosmești.