Foto: Facebook/Ferma de la Coadă, Movila Miresii, Brăila.

Ferme pedagogice din România

O listă cu nouă ferme pedagogice din România în care te poți relaxa printre animale, învățând despre viața de la sat.

🐑 Ce este o fermă pedagogică?

O fermă pedagogică e un spațiu educațional cu animale sau cu plante, în care miza este conectarea oamenilor cu natura și cu viața la țară. Un astfel de loc este un câștig atât pentru cei care vor să evadeze din cotidian, cât și pentru cei care gestionează fermele.

Accesul într-o astfel de fermă se face adesea prin achiziția unui bilet de intrare.

Foto: Facebook/Ferma de la Coadă, Movila Miresii, Brăila.

🐐 Cine și de ce ar merge într-o fermă pedagogică?

Fermele pedagogice sunt vizitate îndeosebi de copii, dar și adulții le pot pune cu încredere pe listă.

Cei care ajung într-o fermă pedagogică pot fie să încerce, fie doar să vadă cum arată viața într-o fermă (și implicit, viața la țară): cum se adună ouăle din cuibare, cum se conduce tractorul sau cum se mână un cal la căruță, cum se mulge vaca, cum sunt hrăniți vițeii cu biberonul, cum se culeg pomii fructiferi din livadă. 

Pe lângă activitățile pe care ei nu le fac acasă în viața lor de zi cu zi, copiii și adulții au șansa să observe de unde vin o mulțime dintre alimentele pe care le punem pe masă. Totodată, își șlefuiesc și respectul pentru natură.

Nouă ferme pedagogice din România

  1. Ferma de la Coadă – comuna Movila Miresii, jud. Brăila

Ferma agroturistică adăpostește oi, capre, vaci, porumbei, curcani, bibilici etc. Se organizează tururi, petreceri și excursii tematice, activități educaționale despre animale și despre legumele din grădină. Ferma este autorizată și ca punct gastronomic local. 

Foto: Facebook/Ferma de la Coadă, Movila Miresii, Brăila.
  1. Parcul Ferma Ancuței – sat Căciulați, Moara Vlăsiei, jud. Ilfov

Parcul a fost deschis anul acesta ca extensie a fermei de vaci a familiei Filip. Cei care vizitează parcul pot face turul fermei cu tractorașul, pot mângâia ponei, vaci și viței, se pot da într-o saltea uriașă, pot vizita ateliere de fierărie, tâmplărie și țesătorie. 

  1. Ferma pedagogică – sat Săbăreni, jud. Giurgiu

Poate găzdui atât vizitele grupurilor școlare, cât și tururi private în ferma cu animale domestice sau pe terenul de minigolf. Locul deține și un club de echitație. „Suntem un loc de relaxare, de încântare, de observație, nu un parc de distracție cu adrenalină.”

  1. Ferma agroturistică Floare de Măceș – Valea Râșnoavei, jud. Brașov

Situată în apropiere de Râșnov, chiar la poalele munților Bucegi, această fermă are oi, vaci, porci, cai, rațe, iepuri, capre etc. Vizitatorii pot să participe în decursul unei zile la activități legate de creșterea animalelor, pot face drumeții în aer liber, plimbări cu trăsura sau pe jos.

  1. Ferma Școală Cornățel – sat Cornățel, comuna Roșia, jud. Sibiu

Acesta este un centru didactic, deschis doar grupurilor organizate. Publicul larg poate vizita ferma la ocazii speciale, anunțate în prealabil. Animalul „vedetă” al fermei este calul, dar copiii se pot plimba cu bicicleta, pot merge în drumeție, explorând satele de pe Valea Hârtibaciului.

Foto: Facebook/Ferma Școală Cornățel/www.himalayatravel.ro.
Foto: Facebook/Ferma Școală Cornățel/www.himalayatravel.ro.
  1. Ferma Animalelor – oraș Pantelimon, jud. Ilfov

„Sunt o mulțime de copii care cred că laptele vine de la supermarket și care nu au avut niciodată ocazia să hrănească o găină sau un ieduț.“

Deși e amplasat în mediul urban, acest loc promite să arate copiilor cum să se apropie de animalele domestice: mulsul vacilor, țeselatul poneilor, hrănirea cu fân, morcov și iarbă a necuvântătoarelor. Alte jocuri disponibile aici: desenatul cu creta, tiroliana, trambuline. Ferma are și un restaurant pentru întreaga familie — Căprițele pofticioase

  1. Ograda Bunicilor – sat Conțești, jud. Dâmbovița

Ograda bunicilor era plină de orătănii, nu-i așa? Mai ales cocoșul acela iute de picior care sărea în cap… Hmm! La această fermă copii vor putea să mângâie capre, purcei sau pui de găină. Pe lângă animăluțe, copiii pot participa la ateliere creative, ateliere de făcut gogoși sau de grădinărit, la minigolf sau la plimbări cu trăsura, cu trenulețul sau cu poneiul.

Foto: Facebook/Ograda Bunicilor.
  1. Parcul La țară – comuna Găiseni, jud. Giurgiu

Toți copiii ar trebui să crească știind cum se simte lâna de pe o oaie, să vadă cât de blând este mielul. Ei ar trebui să înțeleagă mirosurile de la o fermă, mirosul moale de iarbă umedă, hrana animalelor și mirosul lor.

În afară de a vizita animalele, copiii pot să ia un loc la masa olarului sau să se plimbe cu barca pe iaz. Parcul e deschis doar în zilele de weekend pentru publicul larg, iar în timpul săptămânii pentru grupurile de școlari și preșcolari.

Foto: Facebook/Parcul La țară
  1. Ferma agro-turistică Cocoșu’ Roșu – sat Ghionea, comuna Ulmi, jud. Giurgiu

Proprietarii fermei Cocoșu’ Roșu vor să-i aducă pe vizitatori „mai aproape de atmosfera satului românesc”. Poți hrăni și mângâia măgăruși, capre, păsări, cai și vaci. Copiii și adulții pot să observe cum se prepară diferite feluri de mâncare tradiționale, iar la unele pot și participa.

Foto: Facebook/Ferma agro-turistică Cocoșu’ Roșu.

Dacă pe acestea le-am „studiat”, vin cu câteva recomandări de locuri similare în care am și fost și am experimentat eu însumi câte o bucățică din viața la țară. Acestea nu sunt neapărat certificate ca ferme agroturistice sau ferme pedagogice, ci majoritatea sunt pensiuni:

  • Suvenir din Dobrogea, Vișina, jud. Tulcea – Am povestit aici despre gospodăria tradițională a Biancăi Folescu, pasionată îndeosebi de traiul la sat și de cai.
  • Domeniul Dracula Daneș, Daneș, jud. Mureș – Locul acesta e ideal pentru pasionații de echitație, dar în scurta mea ședere aici am intrat doar în țarcul animalelor și am iubit niște iepurași și doi iezi. Sub ochii invidioși a două alpaca, hm.
  • Vatra cu Dor, Șivița, jud. Galați – Aceasta e o gospodărie tradițională, fără animale sau plante, dar unde artizanul său, Paul Buța (despre care am scris aici), e dispus să explice și să arate celor curioși despre cum trăiau străbunii din zona aceasta a Moldovei. Ultima dată când am fost în vizită am încercat a toarce lână cu vecina sa, tanti Măriuța.
  • Ferma Dacilor, Tohani, jud. Prahova – E o unitate de cazare care adăpostește și multe animale domestice, iar personalul este avizat să ofere și lecții inițiatice de călărie. Se fac și plimbări călare sau cu trăsura în zona Dealu Mare.
  • Ferma Ursu, Bogdănița, Vaslui – Cea din urmă este o fermă de plante, unde Anca și Silviu (am scris aici povestea lor), alături de familie, cresc legume, fructe, plante aromatice. Cei care vor să vadă cum e viața într-o fermă la țară pot să îi contacteze pentru a fi voluntari pentru o zi.

Recomandări din lada De la sat

  • Cum arată un curs de educație de pubertate în mediul rural. Povestea Asociației Caregivers, inițiatoarea unui program care ajută adolescenții români (Cultura la dubă).
  • 950 de localităţi din mediul rural vor fi conectate la internet de mare viteză (Radio România Actualități).
  • Pe 14 octombrie, în satul brașovean Cobor se desfășoară „Întrecerea gulașurilor”, un eveniment dedicat pasionaților de gătit (și nu numai). Citește mai multe aici, înscrierile se încheie până pe 10 octombrie.
  • 6 din 10 absolvenți de liceu din mediul rural nu merg la facultate. Se lansează programul Vreau la Facultate (Adevărul).
  • Se împlinesc 170 de ani de la nașterea compozitorului român Ciprian Porumbescu (născut pe 14 octombrie 1853). Aici poți vizita virtual casa în care a crescut și aici pășești în Muzeul Memorial „Ciprian Porumbescu”. Fostul sat Stupca din Suceava îi poartă astăzi numele.