O parte din comunitatea Merito. Foto: Denis Bărbos
O parte din comunitatea Merito. Foto: Denis Bărbos

Ce mi-a fost util în primii ani de școală

Pe la finalul primului an școlar, o colegă din școală mi-a spus: „Florentina, dar de ce nu ai întrebat cum se face?” Eu m-am uitat în ochii ei și i-am răspuns: „Cum să întreb cum se face un lucru de care nu știu că există?” Nu voi putea să cuprind în acest text toate lucrurile despre care aș fi vrut să știu în primii ani de școală înainte să ajung la catedră, dar am făcut o listă de obiecte, cursuri, aplicații, care vă pot fi și vouă la îndemână.

O parte din comunitatea Merito. Foto: Denis Bărbos
O parte din comunitatea Merito.
Foto: Denis Bărbos

Când ai nevoie de ceva sau cineva

Dacă te simți singur după ce ajungi la catedră sau dacă tot ceea ce faci pare fără rezultat, caută colegi cu care să vorbești despre activități, strategii, metode.

Sunt multe comunități de profesori care primesc cu brațele deschise oameni noi și le poți urmări pe rețelele de socializare: Proiectul MERITOTeach for RomaniaAspire TeachersSuperTeachTeacherMe

 Tot la ei găsești adesea cursuri la care poți participa gratuit, în funcție de ce simți că ai nevoie. Cei de la Merito, de exemplu, organizează chiar în acest week-end, la Râșnov, ateliere pentru educatori, învățători și profesori, participarea fiind gratuită.

Atelierul de povești senzoriale, susținut de Cătălina Popa, în cadrul Forumului Râșnov. Foto: Eugen Morari
Atelierul de povești senzoriale, susținut de Cătălina Popa, în cadrul Forumului Râșnov.
Foto: Eugen Morari

📚 Despre alte cursuri gratuite pentru profesori mai poți afla de pe grupurile de Facebook, cum ar fi Inspirație pentru școală. Tot acolo, poți pune întrebări sau poți povesti experiențele tale. De curând, Asociația Edurod a organizat un curs despre Canva, unde am învățat despre cum putem utiliza platforma pentru a crea prezentări, fișe de lucru sau cărți pentru copii.

Ce te poate ajuta la lecții

Canva este o aplicație în care poți crea fișe de lucru pentru copii. Au foarte multe șabloane pe care le poți utiliza și este gratuită (resursele sunt limitate fără un abonament plătit, dar sunt și suficiente pentru activitatea de cadru didactic). Ia-ți timp să o explorezi puțin: deși este intuitivă, are multe funcții cu care trebuie să te împrietenești.

Materiale realizate în Canva.
Materiale realizate în Canva.

DojoClass este o aplicație pentru managementul clasei, în care fiecare copil primește câte un monstruleț, care adună puncte în funcție de ce decizi tu: comportament, fapte bune, numărul de pagini citite, numărul de obiective istorice vizitate – depinde ce predai și ce urmărești ca elevii tăi să facă. Elevii pot primi o recompensă la un anumit număr de puncte sau pot fi sancționați la nevoie.

YouCut – Video Editor & Maker am folosit-o doar pe telefon și am editat diferite filmulețe pentru elevi. Poți lipi sau tăia clipuri video, poți alterna clipuri cu fotografii, poți adăuga voce pe fundal sau chiar o melodie.

Foto: Eugen Morari
Foto: Eugen Morari

Ce trebuie să ai mereu cu tine, nu doar în primii ani de școală

Am descoperit recent markerele pentru whiteboard de la Nobo. Chiar dacă costă mai mult decât altele, scriu foarte bine, au culori frumoase, le poți folosi o perioadă îndelungată și se șterg ușor. Iar dacă tot e vorba despre ștersul tablei, eu folosesc o soluție de geamuri (oricare din comerț) la finalul fiecărei zile, iar asta o face să arate foarte bine chiar și la câteva luni de când o am. 

Ascuțitoarea electrică este o altă descoperire pe care o recomand tuturor. La început, am avut una cumpărată din străinătate, dar și cea de la Jumbo, care cred că e vreo 25 de lei, este minunată. Face vârfurile creioanelor perfecte și funcționează pe baterii normale. Și dacă tot veni vorba de baterii, eu recomand pachetele de 24, de la Brico Depot, care costă doar 30 de lei.

Prima dată, am avut o imprimantă cu cartușe reîncărcabile. Mi-a plăcut cât am avut-o, credeam că e cea mai bună și consumabilele sunt cele mai accesibile, până am cumpărat un Epson L3111, care are rezervoare de cerneală. Practic, în partea dreaptă are patru recipiente (negru, galben, roșu, albastru), unde torni tușul direct din sticluța în care vine. Din octombrie, de când o am, am reîncărcat doar rezervorul negru, o singură dată, iar o sticluță costă aproximativ 35 de lei. Puteți vedea modelul meu aici, dar recomand cam orice din gama Epson.

Dacă ești în căutarea unui mouse rezistent, ți le recomand pe cele de la Logitech. Eu îl am pe al meu de aproximativ șapte ani și merge în continuare foarte bine. De obicei, mi se întâmpla ca la prima căzătură, cele două butoane să se strice și să nu mai ai ce face cu el, însă acesta e perfect dacă îți cari laptop-ul peste tot cu tine.

Mai multe despre școală

❤️ Nu în ultimul rând, caută să urmărești oameni care împărtășesc despre ce faci la clasă. Eu scriu pe pagina de Facebook Doamna și aici, pe „de la sat”, dar îți recomand să-i mai urmărești și pe: Ema la școalăClasa meaTwinkl (care necesită abonament, dar sunt și materiale gratuite), Mânuțe priceputeKrokotak.

Activitate de pe krokotak.
Activitate de pe krokotak.